Wednesday, October 20, 2021

Ulusal Covid19 Aşı ve önlemi koymayan bir ülke

Ulusal düzeyde Covid19 Aşı ve önlemi koymayan bir ülke yönetimi haklı olabilir mi?
Bence, ülkeler dünyada diğer ülke yaptırımı olmadan yönetilmiyor.
2019_2021 yılları arasında, dünyada mevcut 208 ülke arasında, COVID-19 önlemlerini kendi halkına uygulamamış olsun.
Hak hukuk uluslararası durum nedir?
Avrupa ülkeleri hepsi Covid19 aşılama, pcr test, maske gibi aşırı önlemler uyguladı, diyelimki bir BX ülkesi, mesela Brezilya gibi bu önlemleri almamayı seçsin, haklı mı?
Bence BX ülkesi yönetimi, parasını uluslararası bir zarara açmadan yönetmeli. Yani BX ülkesi, başka ülkelere naxaran daha geniş, uzun olan hudut ve sahilleri korumak, giriş çıkış kontrol parasını bütçesini, sadece yaklaşık yüzde 2 öldürme oran Covid19 için, bozmamak akılsızca değildir. Yüzölçümü büyük bir ülke için, hudut kontrol büyük bir bütçedir. Aslolan başka ülkelere zarar vermemektir, Uluslararası tepkiye neden olmaz sınırdan dışarı insanını salmamak, bu bütçeyi aşıya vermek yanlıştır. 
Ama diyelim hasta edince, yüzde doksanı öldüren Covid19 dan başka bir mikrop var. O durumda tabiiki aşı vs çok önemlidir.
Her ülkenin bütçe kalemlerinin önemi farklıdır, uluslararası zarar vermemek de bir bütçe kalemidir. 
Yurtiçi yüzde iki, yüzde üç vatandaş ölümü, diğer savunma kalemi kalksa olacak durumdan kötüdür. İki ucu boklu değnek, zor durum, hayat zor, mesela Brezilya yı yönetsem, uluslararası zarardan kaçınır, hudutları sahilleri kontrol bütçeyi, korur, asıl vatandaşların yüzde ellisinin hayat kaybetme riskini hesaplardım. Ulan para deniz suyu bolluk mu, az paran var, bişeyi yapmaz bütçeyi korursun.
Bence ülkelerin büyük olması sorun mu değil mi, dünyada yüzde 60 üç ayda salgında öldürecek olası virüs var mıdır, akıl yürütecek, spekülasyon yapacak bir tıp veya doktora tezi olabilir Covid19 pandemi incelenip. Ancak o durumda bişey kesin yanlış denir.
Brezilya böyle bir tez öğrenci yetiştirmemişse onca zaman, bu durumlar için masraf etsin algoritma yayınlasın. Karşı çıkan yöneticisinide suçlasın.
Hayat bir kumardır, Brezilya başka, küçük Avrupa ülkesi başka başka kumar oynar. Devlet dediğimiz budur.
Sen ne vergi verdin extra pandemi sağlık sorunu vs çıkar diye yıllarca, BX güneş denizine güvendin, belki ondan hatta refaha kavuştun.
Se den o vergiyi isteyeni bence yönetici istemez, kumar seçer, önemli salgın beklemiyorum, belki deprem evi iyi olsun derdin.
Yani bütçe kalemleri arasında oynamak zordur. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.
Artık kötünün iyisi bişey yapılmış, bakacaksın. 
Diğer devletlerde ise, işin cılkını çıkaran, hatta heryıl Covid19 aşı ol diyen yöneticide bence dert, doktor maaşından çalıp, genel sağlığı bozup, delice Covid19 aşı tutturan devlet yönetimi de ne boktur, ilerde çılacaktır, tarih zaman geçtikçe en suçluyu bulur. 

Pages