Thursday, April 4, 2019

Teknoloji, bilgisayar ile artık her ev bir eğitim kurumu olabilir.

Youtube da öyle tüm videolara baktığım söylenemez, nedeni vaktim varsa, sonunda Kursu Tamamladı, Sertifika vermeyen eğitim videolarına falan vakit ayırmamaya başladım. Insanın elinde sertifika yoksa, bir bok olmuyor onca kurs almak. Bu sertifika belgeleme işinde udemy.com u çok sevdim. Her saatin, kursun sertifikasını veriyor, yaklaşık 60 tane sertifika aldım udemy com dan. Youtube da seyretsem, sertifika alamazdım seyrettiğim videolardan. En azından 40 tanesinde sınav yoktu udemy com kursların, olsada oldukça basitler.
İlk yardım, acil yardım udemy com sertifika ise bedava, çok kolay değil bence sınavı, hem sertifika saygın bir sertifika. Haklı veya haksızlar, sertifika belge olmadan, eğitim aldın diyemiyorsun. Daha 100 sene, bu sertifika gerekli olacaktır. Bilgili olmak ve sınavı geçmek çoğunlukla bence farklı, yani bilgili olmak için çalışan biri sınavdan bence komik düşük puan alabilir eğer alan çok çok genişse. Dikkat ettiğiniz kısım, tamda soruların önemsemediği yerdir, hatta belkide insanlığı kurtaracak bu deyip öğrenmişsinizdir. Sınavlar, bu kişi şu şu dersi, şu şu eğitim derslerinden okudu çalıştımı test eder, gerçek tıp mesela, kimi allah der, doğanın kendisinin problemlerini önemsemektir. Dindar değilim, ancak, örneğin insanın hastalığı, sağlığı denince, sınavda ne çıkar değil, hep allah veya doğa, şu insanı nasıl yarattı, düzeni asıl aklımdan geçer. Sınavsız da olmaz tabii.
Haa ne demiştim, bilgisayar teknolojileri ile öğrenmek artık çok kolay,
https://www.youtube.com/watch?v=Ioir82UA9x4 çizerek ders anlatıma çok güzel bir örnek, sanıyorum 2012 yılından eski bir videoya yıllar sonra rastladım. Umarım devam ederler.
Tıp bilgisi tabii 2012 den snra gelişti. Örneğin Myokart enfarktüsü tedavisi biraz daha farklı her yıl. Ancak Kalp Enfarktüsünde kalp EKG sini ne güzel anlatmış. Veya acil vakalarda, en öncelikli ne bilinmeli, çok güzel Emergency video guruplarında. Saniyorum kağıda çizen dışında, birkaç kişilik bir eğitim takımı çalışmayı yapmış. Ellerine sağlık. Yaa neydi o eski yıllar, eğitim bir işkence değil böyle teknolojilerle.
 Bu çizgisel tıp videoların hepsini çok iyi anlamış biri için, USML 2 VE USML 3 kitaplarını çalışıp anlamak çocuk oyuncağı olur.
Kesinlikle olmaz olmaz , temel bilginin idrak edilmesini sağlıyor. Veya bu videoların öğrencisi, en modern Postgraduate Residency eğitimini kusursuz alıp, insanları iyi tedavi eden specialist olabilir. Temel veren videolar. Ayrıca, Türkiyedeki Yandal YDUS (2019 yılı şu an) sınavında bile başarısı artar.
Ancak, dünyanın en aptal sınavlarından biri olan Türkiye TUS sınavında başarısı belkide düşecektir. TUS kazanmak için bu videolar aksine ezberlemeyi engelleyen, bütüncül idrak eğitimlerdir. Yee, işte TUS öyle boktan bişeydir. TUS mekanizma, neden niçin ilişkili, temelli öğrenen öğrenci değil, aksine aralarında neden ilişkisi, açıklama olmadan, bilgiyi atlaya, zıplaya bölük pörçük, birbirine aykırı veya değil umursamadan, referans bir açıklama olmadan, ezberleyen sanki şiir ezberleyen öğrenci arıyor. Bu videoları sevenler, şiir ezberlemeyi sevmezler, neden niçin severler. Şiir ezberleyen beyin ırkı yok olmamalı, ancak eski çağlardan buyana, ve ileride tıp ilerleyekse, onu şiir gibi ezber seven beyinler belki emek harcasada, esas önemli mihenk taşı esaslarında asla başarmıyor.
Figüre 1. Tekno resim. Solda yeşil renk, resim tamamlandıktan sonra, otomatik olarak, yeşil rengini seçici kaldıran programda Replace Color tıklanıp kaldırıldı. Bu fonksiyon videolarda da işe yarar. Ressam video seyircisi görmesede, yeşil renkte çalışır, kolayca çizer. Çocuk renklendirme kitapları gibi. Bu İngilizce video, bu video her dilde yapılır o posterler olunca. Tabii konuşmacı Türkçe olmalı.
Ayrıca

Water Wow Boyama Kitabı -https://www.youtube.com/watch?v=CcqQoHLYkb8 Sihirli Kalem ile Boyuyoruz - Magic Pen nasıl bişey o teknoloji faydalı böyle videolarda. Posterler kendileri, kağıdın heryeri farklı asitlikteki boya ile emdirilmiş, özel sulu kalem eklenince, kağıdın bir yeri aynı kaleme kırmızı renk cevap verirken, öbür tarafı mavi renk cevap verebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Ioir82UA9x4 video ise, yetenekli bir ressam ile, görünmeyen bir başka konuşmacının çalışması. Resmi çizen genç, konuşan yaşlı bir erkek sesi. Resmi çizen sihirli kalem değil, renkli çeşit çeşit ispirtolu tür kalemle kağıda çiziyor. 
https://youtu.be/TBG9Jw3yd9I güzel çalışma. Acute Coronary Syndrome DETAILED Overview (MI, STEMI, NSTEMI) bu kadar iyi öğretilir.
En az 35 video yapmış bedava, bunlar en az 3 yıllık tıp fakültesi dersini vermektir. Yani en az 70 bin dolarlık eğitimi bedava yapmış Hasudungan video. Ellerine sağlık. 

Yukarıdaki Kafatası Kemikleri video wiki den alındı, Türkiye Üniversitelerde 15 anatomi dersine bedeldir. Radyolojik teşhiste kafayı binbir açıdan öğreniyor böyle filmden öğrenci, iskeletin bütününü aynı anda idrak ediyor öğrenci, hem ayrıntısını öğreniyor komşuluğu ile, ezbere değil, evinin yolunu bulmak gibi kafasında canlandırıyor.. Örneğin ensesinden bakınca ne kemik, nasıl ne güzel öğretir bu kafatası video. Devleti soymaktır çoğu üniversitenin yaptığı, neyseki Türkiyede dolandırıcılar hariç, liseden sonraki Üniversiteye Giriş Sınavı akıllı öğrencileri seçiyorda boktan eğitim onlara vız geliyor.
Bunu bir Profesör önerme yetkide değildir, zaten çoğu prof modern şeyden hoşlanırmı bilmem. Hasudungan videolarda, takım çalışması var. Ressam resim yapmayı biliyor sadece, arkadaki konuşan farklı kişi ise, resimlere bakıp değil, elinde çok kaliteli yazarlarca yoğrulmuş, tıp dersini kendi anladığı, birazda tiyatroco ses ile okuyor, seslendiriyor, takımın diğer çalışanı, video programında, resim ile sesi üst üste koyup film yaratıyor. Çizgi resim belkide bir haftada tamamlandı, ancak bz sadece 30 dakikaya sığmış hali görüyoruz. Bu teknolojinin nimetidir. Ayrıca, videonun metin kısmı, bence dünyanın top tıp fakültesi ders notlarının 5 yıllık bir derlemesi ve kaliteli. Tedaviler 5 yılda güncelleniyor fakat bu tedavi versiyonu öğrenmek bile faydadır, bedavaya bu video serisi nimettir. Bu videoları hemen herkes kendi bilgisayarını kullanıp yapabilir, öyle bulunur teknolojiler. Fakat devlet vatandaşı vergiyle soyacak aptal dersler için, amaç o. Vereyim akıl diyorum, ben olduğunu iddia eden benzer isimde birini YÖK ve millieğitim bakanlığında işe almışlar. Akıl verecek insanlara karşı kıyım var. Amaç hastaları iyi yapmak, kaliteli tıp eğitimi, kaliteli tıp sınavı yapmak asla asla değildir. Amaç, sadece tıp fakültesini kazanmış öğrenciler arasında, devlete TUS sınav sorularını çalabilecek derecede sızabilmiş politik durumda doktoru seçmektir. Hatta, iyi doktor sayısını oldukça az tutup, politikaya hasta tedavi edebilmeyi de bak bizim politik partili doktor yapar demektir. Pek tabii buna rağmen, TUS kursları sayesinde artık devletin bu boktan politikalarına karşı çıkmaya çaba vardır.
….TUS ne boktur, USML 2, USML 4 ne demek bilmeden, götlerinden TUS sınavını USML benzeridir diye ilan eden politikacalar delidir. Türkiyede TUS sınavını hakkıyla kazanıp, Amerikaya giden Doktorlar orada dut yemiş bülbül gibi olmaktadır,  yani değil oranın dünya bilimini ilerletmek, oradan hazır bişeyi öğrenipde Türkiye ye getirme bilgisinde bile yetişememktedirler.bunun suçlusu türk politikasıdır.
Geçen hafta, sadece şarkı söyleyen insan sesinin kayıtını alıp, beste yaratan yeni bir bilgisayar programı denedim android telefon ile.
Eğlenceli bir program. Altta robotik Humon programla yarattığım bestem var. Humon programı 2 dakikada android telefona indirdim, şarkıyı 2 dakikada söyledim, notaları bir dakikada az çok düzelttim, On dakikadan az sürede hüzünlü bu bestem çıktı. Bana telefonla şarkı söylemek, konuşmak dokunuyor, telefonun radyasyonuna yakınken nefes alınıyor, o nedenle tekrar humon a şarkı söylemem sanırım. Fakat başka türlü müzük yapmayıda, mesela yavaş, dura dura müzük yapmaya da elverişli, şarkı söylemek şart değil. Hiç fena değil bence, biraz hüzün, bir yakınımın vefat yıldönümünde söylediğim şarkının bestesi. Söylediğim şarkıyı hüzünlü söylemiş olabilirim, fakat şarkım bambaşka bir şeydi, yinede sus aralıklar böyleydi.
Notalarıda veriyor Hum program, Sus işaretlerini sildim, biraz düzelttim notaları. Hüzün var bu videomda, hüzün istemeyen dinlemesin.
Klasik müzik çalışması.



Bu videodaki müzik yine Humon programla telif haklı şarkı çalışmam. Bilinen bir şarkıyı
(

Rod Stewart - I don't wanna talk about it)

seslendirip on dakikada bu neşeli çocuk şarkısını yaptım Humon programda. Videoda görülen yaratık ise minicik bir sümüklü böcek, L-Stagnalis, yarasa kulak. Yarasa Kulak limnialar hazır satılıyor, bir fincana biraz yosun, yiyecek, örneğin taze hıyar koyarsanız evde çok güzel bir hayvanınız olur. Hem balık akvaryum daha zor. Limniayı kenara koyar kolayca akvaryumunun suyunu değişebilirsiniz. Minicikler fakat gözleri var, ayrıca bir köpek kadar dayanıklı değil fakat çok zeki yaratıklar.

Pages