Thursday, November 25, 2021

Türkiyede ağustos 2021 de uzman tabip, tabip maaşları kanunla düşürülmüş

Önce TUS sınavı sorularını otuz dan fazla yıldır çalıp, Tıp Doktorları birbirine saygısız düşman ettiler. Sonra tüm doktorların maaşlarını bırakın aynı tutmak azalttılar.
Şunu söyleyeyim, insanın en zor çalışan organı, en lüks seven organı beynidir. Doktor dediğinin beyni o lüksü bulamazsa, eli kolu bacağı gene gerkes gibi çalışır, ama marifetli kısmı performans vermez. Ki bu o Doktorun elinde bişey değildir. İlaç ver aah, olmaz, çünki beyinin performansını artıracak, liseden sonra Üniversiteye giriş sınavında başartacak bir ilaç dünyada yoktur, keşfedilmemiştir. Beyin çok nazlıdır, el becerisi, vucut işi dişiniz, başınız ağrısa aynı koy kaldırırsınız, beyin ise çalışmaz, lüks sever, sizi dinlemez. Yani parayı beynine herzamanki bakım lükse harcamayan Doktorun beyni kendine uymazki, performans gösteremez, Doktor bir bütün tabii, eli kolu beyni, ama beyin öyle bağımsızdır.
Uyuşturucu alıp genede verimli çalışan çok hemşire gördüm. Sekreter gördüm, öğretmen gördüm, ama uyuşturucu ilaç alıp ameliyatı hep iyi, tedavi doktorluğu hep iyi tek uzman dr, dr görmedim. Çünki, beyin dediğin organ yükü bu meslekte işin neredeyse hepsidir.
Kas faaliyetleri, sporcu şampiyonlardan bilinir, ilaç içersin artar, oysaki beyin çok nazlı ve zeka performans için bir ilaç, hormon yok. Adam hormon alıyor, koşuyor, maça çıkıyor şampiyon oluyor. Kaslar öyle performans gösteren ilaçla bile çalışan organlar, beyin işini artıran hormon ilaç yok. Beyin alıştığı lüks, para, ortam olmazsa, çalışmaz. Beyinler laf dinlemez, öyle organlar. 
Ne olacak o halde, bence doktorlar deli değil devlette köle olmaya, özele geçecekler. Devlet hastanelerinin eğitim ihtisas vermesi daha kötü olur.
Çözüm nedir derseniz. 
Çocuklar ingilizceyi hafif ilerletin, cebinize biraz dolar koyup Amerika ya gidin, orada kesinlikle uzun vadede daha çok kazanırsınız. Kovid19 bir senede biter. Şu an yurtdışı işlerde kesat. 
Liseden sonra torpil değil, hakkıyla Tıp Doktoru olan adam, Amerika da her ne bok iş yapsa, Türkiye Uzm. Dr veya Dr den çok kazanır. Hele tip biraz düzgün erkekse, Amerika da her ne bok yapsa, dr Türkiye den çok kazanır. 
En zor okullardan biri Tıp Fakültesi dir, girmesi zor bitirmesi zor. Adam bir doktorun bin sınavından birini başarıyorda denk olarak, övüne övüne, anlata anlata bitiremiyor. Ne desem, gülsem mi, bazı mesleki sınavları geçip, zor bişey bitirdiğine gerçekten inananlara. Onlar doktor olmanın ne çok zor olduğunu bilmeyi bilmeye zeka eksik bence.
Öğretmenler hayatın sevilen parçasıdır, ancak mesela bir öğretmen öğrencisi ile tıp fakültesi ni kazanmak için sınava girmiş, lise öğrencisi 600 aldı ise, onun öğretmeni sorsan, 400 puan bile alamamıştır, tutturamamıştır.
Yani öğretmenler, ilkokul öğretmenleri çok önemlidir, onun dışında, hayatın tadı tuzu eğlencesidir, o kadar. Onca lise öğretmeni yerine ilkokulda okumayı öğret, sonra online liseyi uzaktan bitirt, en iyi eğitim budur.
Lise dediğin okul, eğitim vermekten çok, gider arkadaşlarınla öğretmeni dedikodu yapar, devam tamamlar, ah biran önce eve gip şu fen, matematik bilgim için kitaplarımı çalışsam dediğin yerdir. Adam bi bok bilince zaten lise öğretmeni değil, tıp okuyup doktor oluyor.
İlkokul öğretmeni ise çok önemli. Çocuk okuma bilmiyor ki eline kitap alınca dışardan liseyi bitirsin. 
Öğretmenler üstelik yazın kaç ay yan gelip yatarlar. 
Doktor çocuklar, beyninize lüksü esirgemeyin, yoksa size ihanet eder, bu iş el kol bacak işi değil, beyniniz için savaş verin, onu koruyun, performansı düşmesin!
Pek tabii yazıktır onca okumuş doktor adam başka işe yönelirse, ancak Türkiye de Doktor maaşlarına böyle düşmanlık varken, doktorsunuz, zekisiniz inanın, ve başka okul bile okuyup para peşine düşmekten utanmayın. Doktorlara beceremedi başka işe atlıyor diyen olabilir, umursamayın, Doktor kıskançlığından, daha ne deseler doymazlar. Türkiye de Tıp Doktoru düşmanlığı daha on beş yıl devam edecek gibi. Bence Tıp Doktoru olmuş biri, sevdiği başka bir alana atlarsa para için, yanlış değil, parasız iyi Doktor olunmaz. Para peşinde plan kurmak haktır, Doktor kimseye köle olmak, bedava o zekayı beyni sunmak değildir.
Ağustos 2021 de, Uzman Doktor, Doktor maaşları gerçekten düşmüştür. Düşmedi diyenler yalan diyor. Döner Sermaye pay zammı alanlar, Doktor maaşlarından kesilen paraları alıyor. Bence bu doktorların maaşını çalmaktır. Dünyanın her yerinde Doktor diğer sağlık personelinden çok maaş, para alır.
Doktor dediğin Türkiye de hepsi idareci de olabilir zeka yetenekte çoğu, Doktor olunca bunlar sıfır para. Ne bileyim, uzaktan inşaat mühendisi olun, sevdiğiniz bir meslek de okuyun. Daha kaç yıllarca Tıp Doktoru kıyımı olacak maalesef tahminim. Pazarlama okuyun. Bir başka 4 yıllık üniversite diploma alın. Tıp bitiren birine, hiç bir üniversite bitirmek zor değildir. Bir tıp beş tane başka dört yıllık üniversite bitirmekten zordur. Birkaç yıl tıbba ara vermek, diğer okula zaman yanlış olmaz, online tıp bilgisi herzaman kazanılır, hele yabancı dil varsa daha iyi.
Ama on yıl doktorluktan sonra başka üniversite okumak sevilmez. Çift üniversite bitirin, cepte bir başka üniversite diploma ile mecburi hizmete gidin. Doktorluk eğer kitabını okursanız körelmez, evde bile ilerler, artık doktor eğtimi öyle. Çeviri kitaplarda çok. Zevkinize Doktor olmuyorsanız, olmayın, öbür işinize dönün. İlgisiz Sertifika almanın anlamı yok.  Başka üniversite bitirmek maaşa bile zam.
Tıp yazmayın, okumayın demiyorum. Desemde vazgeçen olmuyor. 
30 yaşında ve Doktor olmak yanlışmış demek kötü, cepte başka diplomanız olsun. Para peşinde koştu diyen utansın, siz utanmayın.
Klinisyen Uzman Doktorların maaşlarının devlette daha kaç yıl eski arttığı gibi artmayacağı maalesef gerçek. 
Bir nedeni de, Türkiye nin evvelden Laboratuvar Teknolojisi ürünleri, mesela aşı üretmek gibi, dışardan ucuza tamamlarken, artık bu ar-ge işlere Türkiye de bütçe yaratmak istemesi, bunuda doktorlara da kesinti yapıp sağlaması. 
Bu bütçe dünyada hep vardı, Türkiye de yoktu. Başka ülkeler bu bütçeyi doktor maaştan yaratmıyor, maalesef buda Tıp Doktoru, Uzman Doktor, Pratisyen Doktor maaşlarını daha kaç yıl artırmamaya bir neden. Bu teknoloji neden yoktu yıllarca, kusur orada, kusur doktorun maaşı artması değil, bu gerçek doktor maaşları geleceği için düşük maaş gibi. 
Türkiye nin ırkı zeki çocukları birde fakir kalıp zeki çocuk yapmazsa, ırk kalmaz, zeki ırk kıyımı olur. 
Doktorluk mesleği sanki bu zeki türklere kurulmuş tuzak gibi. 
En zeki çocukları liseden sonra seç, tıp okusun, doktor olsun, sonra doktorları aç bırak. O maaşla ne bok olur. 
Bir performans lafıdır gidiyor.
Erkek doktorlar bu lafı dalgaya almış, belden aşağı uzuv faaliyetleri başarı şeklinde anlamışlardır. Çocuklar böyle abuk sabuk şakaları bırakın, ciddi ciddi doktor performans bütçeniz devlette azaltıldı, idrak edin. Bir doktor 'bu insandır' teşhisi yüz kişiye koysa, performanstır. Bunu yapmak için Tıp Doktoru Diploması Tescil Numarası kullanılır. Yatsa acil çıkacak diye bir sene hasta çıkmasa gene performanstır. Bunu kıskananlar var. Performans sistemi artık doktor aleyhine ise, yani maksima maaşına varmaya yeten bir ücret her ay koymuyorsa, yanlıştır. Adamın üst sınırı 10 bin diyelim, maaş 5 bin, performans az diye, on bin üst sınır maaşına ulaşmıyorsa, bunda bi bokluk vardır. Hakkını az vermek vardır.
İyi bir mimar, inşaat mühendisi, pek tabii Pratisyen hekim, Tıp Doktoru olmak zorunda değildir. Mühendislik kendi başına bir alandır. Tıpkı Tıp Doktoru mühendis olmak zorunda olmaması gibi. Ancak bu iki alanı birleştiren Mühendislik Master programı yüksek lisans olabilir, veya bir Tıp Doktoru, mühendis olup Tıp Doktoru bilgim bana ayrıca fikir veriyor diyebilir. Mühendis olmuş bir Tıp Doktoru devlette az bir maaş zaealıyor, ve ya sadece Tıp Doktoru yada sadece Mühendis gibi çalışıyor. Çünki kadro tanımı öyle, Mühendis Tıp Doktoru diye bir tayin yok, olmaz da.
Özel sektörde ise böyle bir mühendis daha ticari populer olabilir.
Doktor, Uzman Doktor sınavların ötesinde artık çok yıl harcayan ve fakirlik bir meslek oldu. Tüm gereken sınavları kazandın diyelim, bedava gibi mecburi hizmeti var. Yani TUS kazandın, ihtisas bitti. Mecburi hizmet e gitmezsen, gene sadece Pratisyen Hekim olarak özelde çalışmak mümkün. Tabii özelde korsan uzman olursun başka. Kii Uzmanlık programı ve uzmanlığa giriş sınavından hoşlanmamak da mümkün. Türkiye de eskiden Pratisyen Hekim asıl Genel Dahiliye özelde çalışırdı. Şimdi onlar çok iş yapmıyor, hastanede en az 3 farklı uzman a uğraması gerekiyor hastanın. Her uzman, senin kadar başarılı değilse, senin de hastada başarın düşüyor. 
Korkunç düşük maaşa, liseden sonraki bir sınavda zekası dökümlenmiş, en zor üniversite olan Tıp Fakültesi bitirmiş birinin, bu kadar az paraya öyle çalışması bence deliliğin taa kendisi. 
Doktorlar çok vicdanlı insanlar neyseki,  yetkilerini kötüye kullansalar hiçde kimse anlamaz, ama kullanmıyorlar. Hastalar internetten herşeyi bildiği yanılgısı as kapılıyorlar, çok zor bir doktorun vicdanına ve eğitimsiz hastanın müfettişliğine güvenmek. 
Hem doktorun beyni lüks yaşamazsa, performans gösteremez. El kol hareketi değil Doktorun beyin performansı. 
İnsan bu, Hayvan değil yetkisi, Tıp Doktoru diploması olan Tıp Doktoru nun yetkisidir. Bunu bilmeyen ya hırsız  ruhlu, ya delidir. 



Pages