Wednesday, September 1, 2021

Türkiyede eğitim ve İngilizce bilmek

Eğitim dili olarak, yayın kitap dili olarsk çağın dili olan İngilizce bilmenin önemini maalesef Sağlık Bakanlığı devlet hiç anlamamaktadır. Amerika yı eğitimde kopya ile alınca, böyle olur. Bir Amerikalı doktor, dünyanın en iyi bilim tıp uzmanlık yayın kitaplarını anasının dilinde okur, ayrıca bir üniversite bitirmeye denk ingilizce eğitime zaman vermez. Türkiye de ingilizce bilen yoktur böyle kıyasla.
Güya liseler dört sene oldu, bok oldu. Evvelden şu kolejden, İngilizce bilir derdik, şimdi bir bok bilmiyor, dört yıllıktan mezun. Tabii yds sınav iyiki çıktı, sınavla ölçülüyor ingilizce. 
Türkiye de eğitim bok olsa, dört senede söz verdiği ingilizce yi öğretirdi. O kadar ki, adam ingilizce üniversite bitirmiş, İngilizce öğretmeni, gene ingilizce bilmiyor. Türkiyede bazı öğretmen birde niye biz doktora eşit maaş almıyoruz demiş. Ulan bu ösym ile yüksek puan alıp tıp doktoru olanlar tuhaftır, onları Türkiye değil çalış çalışmaları eğitiyor asıl.
Algoritmasını bile, İngilizce eğitimdeki yanlışı bile elli sene ortaya çıkarmayan ingilizce öğretmeni kalkmış, ondan daha iyi ingilizce bilen, öğreten, o nedenle üç kuruş zam ya alan ya alamayan hemde en iyi tıp doktoru olan doktorunun ek katsayısı niye onda yok demiş. Ayıptır nedir bu 35 yıl önce lise sonrası ösym li doktorların çektiği. Zehşr zıkkım olsun bu devlete o Kenan Evren in mecburi hizmete durduk yerde kazanılmış hakkı çiğneyip çıkardığı mecburi hizmet. Bu millette öyle hak yçyenle şse, hırsızdır.
Ulam bana sor yanlışı, akmış Amerika da ortaomulda okunan ingilizce exebiyat kitabını, koymuş aynı yaştaki tğrk ortaokul öğrencisinin önüne. Ulan burası Amerika nın paröası demek böyle mi olacak. Amerikalı da o kitabı okuyor ortaokulda ama, ama bu un evveli var. Adam evinde suyu bile anasından şngilizce istemiş, taa ortaokula gelene kadar amerikalı, ingiliz heryetde ingilizce duymuş konuşmuş. Bizim ırtaokuldaki ortaokul a kadar hep türkçe omumuş. Bu Türkiye nin geri zekalı öğretmenlerinden hiçbşri, yahu bu Amerika için, bizde sistem değişmeli, bizim türk öprenciye bu ortaokul kitabı ağır dememiş. Türkiye nin doktorları da yakında böyle o öğretmenler gibi uyurgezer olursa şaşmam.
Ayrıca ingilizce hedef belirkemeli. Sokakta alışveriş mi yapacak, doktor olup Amerika doktorunun ingilizce si gibi mi okuyacak.
Sevgilisine yalan sevgi aşk mı ingilizce yazacak, yoksa mühendis ingilizcesi mi bilmeli. 
Türkiye de sadece ilkokul mğretmeni bence eğitimde önemlidir, gerisi zaten çocuk okumayı sökmüş, oturur kitabından öğrenir. Ortaokul lise ise, insanların cami ye gitmesinden iyidir. O kadar.
Şu andada ingilizce eğitimi boktandır.
Fakat o yıllar öncesi yüksek seviye ingilizce ortaokul kitabına itiraz etmeyi akıl edemeyen öğretmene şurada ben nasıl kızmam. Türkiye de Tıp, uzmanlık da o ortaokul kitabına itiraz etmeyi akıl edemeyen öğretmen hale dönüşür diye bazen korkuyorum. Aslında zaten öyle ama o yüksek puanla tıp kazananlar, eğitimini kendi yapacak kadar daha çok yorum sahibi belki. 
Brown ailesi diye konuları olan ortaokul kitabı yanlış kötü değildi, ama salaklık delilik, seviyesi Amerika ya uygun bir kitabın seviyesini Türkiye de kimse akıl edememişti. Delilerin verdiği eğitim.
... 
Türkiye hak çalan, dünü bugünü karıştıran bir ülkedir. Ulan bu devlete zıkkım olsun Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ilk ingilizce eğitim verdiğinde daha 1987 falan, video kitap bir bok yok, önceki profesörler dersen ingilizceleri nanay, tıp fakültesi öğrencisine ders vereceksin ingilizce, bugün değilki, ne interneti, videosu bi bok yok, ne zorluklarla tıp doktoru olacak öğrenciye ingilizce ders veren, bu ülkeyi sırtlanan hocanın 3 600 katsayısı artmasın diyenler hırsızdır, ne zordu o devirde öğretim için hoca için. O ingilşzce detsleri, ingilşzce bilen doktora öğrencisi kenfi çeviri, bulduğu kitaptan yaratır öğrenciye verirdi, sonra meğer o devrin profesörleri, o ders veren doktora öğrencisi ne ders verdi dersten sıfır vermiş, senin sınavın nerde demişBu ülke öyle hırsız nankör deli manyak doludur.
Ulan sen bok değilsin, Doktora öğrencine ders verip sınav onu sınav yapacak durumun yok. O senin ona öğretecek olacağın konuyu kendi çevirmiş, review yapmış, tıp fakültesi öğrencilerine öğretmiş, onları yetiştirmiş. İngilizce tıpta, kalkıp türkçe ders vermemiş kendi kıçından. Sen arkasından onun hakkını koruyacağına, kalkmış onun doktora dersi sınavı eksik demişsin. Utan utan. Bu hak üstünde kalır senin, ezilirsin.Öğrencisine yaptığı sınavı geçmiştir o, kendi yarattığı sınavda ona geçmedi diye diyen deliler. Bu ülkeye onların kendi  emekleriyle yazdıkları ingilizce ders notları haram olsun, zıkkım olsun. O devirde Cerrahpaşa Tıpta şimdiki gibi değildi çok zordu. İngilizce Ders vermek review yazmaktı. 
O devirde Proje Araştırma bile kimlerin elindeydi, aklı selim tıp doktoru arsşyırmacılar olmadan, bu ülkede ne kanlar çöplük işlere giderdi. İnsan bazen salaklıkları ağzına alıp konuşmakta bile kötü oluyor. Bu dediğim çalışkanlığı nankörler görmemezlikten gelmiştir. Bunlar zeka gözünün hırsızıdır. Türk milleti onu koruyan gözeten öyle insanları saymayı da bilmez nankördür. Türkiye öyle boktan olutki, birbirine destek olacaklar birbirinin kuyusunu kazarlar. Türkiye yi kurtarmaya çalışan, Cerrahpaşa İngilizce Tıp ta doktora öğrencisi olan o dpktorların hakkı yğz nedil üsyğnğzden silinmesin, zıkkım olsun. 
Yahu Doktora öğrencisi ingilizce den öğreniyor konuyu Türkçe si ile sana öğretiyor, sen ona öğretemiyorsun, sen onu sınav yapacak düzeyde değilsin, sonra onun yıllar sonra arkasından, kendinin yetersizliğini dememişsin, onların geçtiği doktora dersi yok demişsin. Ulan onlar öğrencileri ile birlikte kendi yaptıkları sınavda yüz almış, niye not düşmedin. Bu ülke deli böyle doludur. 
Daha bu yıl, İngilizce ce okulda, adam kalkmış Türkçe ders vermiş, adı ingilizce tıp.  Ayıp ayıp. 
Yönetmelikler şu bu hukuk la uğraşana kadar ömür yetmez. Ama o hsklar bu devlrtr YÖK e zıkkım olsun. 


Pages