Pages

Monday, April 4, 2022

Ayda 213 doktor Türkiye den yurtdışı na gidiyormuş 2022 yılında

2022 yılında, 
Yılda 14 bin Doktor dan, 2500 kişi yurtdışı na gidiyormuş.
Neyseki 2022 de tıp fakültesi az değil.
Ama bunların okutulması az para vergi değil, tüm üniversiteler mimar, mühendis, öğretmen hepsi halkın vergisi ile okuyor, vergi demek. Türk Doktoru mutsuz demek, ondan yurtdışına gidiyor.
1980 li yıllarda, tüm Türkiye deki yılda yeni mezun sayısı 2500 idi.
 Yani 2500 doktor her yıl Türkiye den ayrılıyorsa, öyle az bir rakam değil. Mutsuzlar.  
Tüm dünyada, mühendis öğretmen mimardan çok doktor açığı var, ve Türkiye az maaş veriyor Doktorlara, ondan gidiyorlar.
Ayrıca TUS sınavı birçok doktor için Doktor Eğitimi ölçen bir sınav değil, soru banka soruların 2022 de çalınmış olma olasılığı var. Soru çalmadan 55 almak mümkün, yani herhangi bir dalda uzmanlık belki zor değil ama çok doktor için istediği belli alan uzmanı olmamak sıkıcı. Birçok Doktor için TUS tarzı sınav favori sınav değil. TUS a o kadar çalışacağına, örneğin yurtdışı İÇ HASTALIKLARI board sınavına çalışmak hem sınav demek, hem uzmanlığa gerçekten faydalı bilgilere çalışıyorsun. Daha tıp birinci sınıfta yurtdışı düşünüp planı yapmak lazım. Yurtdışı çalışan bir öğrenci Türkiye derslerden çok yüksek değil, ortalama notla mezun olabilir. Çünki daha çok erkenden, herşeyi orijial kitabından çalışıyorsun. Ders notları çalışmak yüksek not getirir, ama uluslararası bir ders bilgisi olmaz. 
TUS çok yetkin düşünen, ileri düzeyde bir Doktor için, çok sıkıcı bir düşünce tarzına zorlayan bir sınav. Oysa lise sonrası ÖSYM sorular, dünyanın en ileri düzey bir problemini en ileri düzeyde çözmeyi ister.  TUS dan sonra yan dal ve bitirme sınavı olacak diye, düzeyini düşük tutuyorlar. Düşünün, sırıkla atlamada, dünya şampiyonu rekorla aşırı yüksek atlasa, TUS onu cezalandırıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Bir yandan Medicine alanda en yüksek ehliyetli Tıp Doktoru öte yandan yaa bu daha yan dalın yan dalı değil, gibilerden soru sorup cevap şıkkı veriyor. Mesela yetişkin bir erkek olsa, ona hala çocuk ne hisseder ne yapar onu yaptıran bir soru tarzı, rol vermesi var, yaa adam olmuş, hala çocuk düzey sorular. Gerçek hastadan çok uzak sorular. 
-Eskiden Tıp ta, Doktorun güncllenmesi, yeni tedavileri takip etmesi, öğrenmesi demek idi. Yeni mezun doktorlar, en az 100 çeşit hastalık için, 100 tane reçete yazmayı öğrenir, en azından bir not defterine 100 tane reçete yazardı. Cebine koyardı hatta defterini. Birkaç kalem antibiyotik, ağrı kesici yazmasını kesinlikle öğrenirdi. 
Şimdi ise durum farklı. İyi doktor demek, birkaç kalem ilaç yazmakla başlamıyor. O kısıma gelmek sonraki iş. 
İyi Doktor demek, Klinik Karar Verme ile doğru teşhis yapan Doktor herşeyden önce. 
Şimdiki Doktorlar, birkaç kalem Reçete Şablon değil, birkaç kalem Tetkik İsteyebilme notları tutuyorlar. 
Tetkik İstemeyi beceremeyen iyi doktor olamıyor. 
Abuk sabuk tetkik isteyip durursan, veya hiçbir Tetkik istemeyi beceremiyorsan, hastayı bilemezsin, ayrıca tetkik raporları ne kadar doğru olursa olsun, bilinmesi gereken paneller yerine abuk sabuk tetkik panelleri istersen, yine doğru teşhis olmaz ki, doğru reçetesi tedavisi olsun. En gerekli panelleri atlayıp, olası en düşük şüphenin peşinde hastanın tetkik kanını harcarsan olmaz. (Örnek Tetkik İsteme Panelleri, Algoritma Uygulama
TUS sınavı, işte bu can alıcı noktada, hastadan uygun tetkik isteyip raporu anlayıp tedavi öneren doktoru bulamıyor, hakkını yiyor iyi algoritma sahibi doktorun, TUS da çok düşük düzey sorular var, tamam tıp tabii, ama Doktoru asıl doktor yapan sorular yok. Eğer ÖSYM Board Sertifika sınavını, Pratisyen Doktor için her dalda çıkarırsa, Endokrinoloji, iç hastalıkları gibi, o zaman teşhis için o doktor tetkik panel istiyor sonuç anlıyormu ortaya çıkar.
 Türkiye de beğen, beğenme TUS uzmanlığa girme sınavı var, ama herhangi bir uzmanlık için, mesela Endokrinoloji, İç Hastalıkları için, uzmanlık bitirme sınavı yoktur. Yani bence Türkiye de, 
1) Pratisyen Hekim(Tabip), Tıp Doktoru 
2) Uzmanlık TUS ile kazanan Tabip, Tıp Doktoru (Asistan Tabip ) vardır. 
3) Fakat bence Türkiye de o asistan tabipler ösym bitirme sınav olmadığından, tamam değildir, uzman değillerdir. 
Türkiye de Uzman Doktor yoktur, yada hepsi mülakatla bitirmişlerdir. Yani Sağlık Bakanlığı Uzmanlık Belgesi mülakat lı, ösym bitirme sınavsız bişeydir. Sınav olmadığından, asistanların ösym uzmanlık bitirmeleri yoktur. Mülakatla bitirmişlerdir. 
Amerika da ise bitirme sınavını ösym gibi kurum yapıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Hem TUS ösym ile gir övün, sonra abuk sabuk mülakatla bitir, hani ÖSYM ile bitirme sınavın, yani BOARD SERTİFİKA. 

-Son yıllarda, 2000 yılı sonrası Türkiye de Pratisyen Doktor maaş düşmüş, Uzman Doktor maaşı ise az, ama fena değildi. Şimdi ise, aralarında bin lira bile maaş farkı yok ve uzman, Pratisyen doktorların hepsi çok çok az maaş alıyor. Kim olsa yurtdışında yüksek maaşa koşar tabii. Kolay gelsin. Yurtdışında yıllarca çalışmış, aile kurmuş doktorlar Türkiye ye dönsede pek fazla çalışmayıp emeklilik dolduruyorlar. 
Türkiye tabiiki doktorları kaybediyor demek. Ancak Türkiye de neredeyse işkence olmuş Doktor olmak. 

http://humantranslator.blogspot.com/2022/04/kahun-uygulama.html