Monday, May 26, 2025

ai agents faydaları

Şimdiye kadar Replit, Lovable ve Copilot ve en son olarak Windsurf kullandım.

Hepsi birbirinden güzel.

Copilot ile ilgili VS Code için memnuniyetsizlik gösterenler gördüm. Şahsen uzun zaman harcadığım işleri Copilot agent hemen çözdü. Bir bilgisayar dilinden diğerine çeviriyor. Ayrıca lokal çalışması çok hoş. Sadece VS Code dosyalarını okuyor ama bağlantısı veya path tam verilince tüm bilgisayardaki kodları okuyor. Mesela örnek bir program, VS Code klasöründe olmasa bile okuyor.

Replit, her şeyi kendi buluyor ve eklerden okuyor.

Replit çok pahalı, aslında Copilot da pahalı. Başka ücretsiz bir agent buldum ama henüz denemedim.

Lovable Agent uygulaması kesinlikle insanın kodlamayı ve developer olmayı öğrenebileceği bir ortam. GitHub’a bağlayınca bütün dosyaları tek tıkla bir repo hâline getiriyor, harika. Mesela GitHub ile VS Code'da kodu kolayca değiştirmek ve düzeltmek mümkün. Ancak Lovable mı GitHub mı diğer tarafa düzeltme sync yolluyor, dikkat edilmezse veya yeterince beklenmezse VS Code'da GitHub’ın Lovable üzerindeki değişikliği kaybolabilir. Bence kodu düzeltme olanağı çok iyi. Anında düzeltmede veya Lovable durmuşken düzeltmede yazılan kod kayıt oldu mu bakılmalı. Lovable ve GitHub + VS Code çok iyi bir ikili olmuş. Lovable ın o ilk anda göze hoş o web sayfasını yaratması yarım, bitmemiş iş temelde olsa da, bazen istenilebilir; veya, dış görünümü olarak kesinlikle lovable iyi bir navigasyon oluşmuş web site veriyor.. Yani onu görünce şu gereksiz sayfa veya bu sayfalar iyi denilir. Ancak orası burası iç organları sakat gibi bir şey genelde yaptıkları ve kesınlıkle incelenip düzeltilmesi gerekiyor. Yada hiç insanın aklına gelmeyen saçma şeyler oluyor temelde işleyişinde.  

Fakat Lovable şu açıdan avantajlı web mimarisini düzeltme kolay. Lovable ayrıca bu özelliklerine ek, ayrıcalıklı, sanki word döküman yazar gibi düzeltme yapma imkanı veriyor. Tıklıyorsun texte(Lovable tarafta, github tarafta değil), başka dile çeviriyorsun veya siliyorsun, kısaca edit çok kolay. Bu özellik Replitte yok ve hiç kod bilmeyenler şüphesiz lovable seveceklerdir. Github da sayfayı yükleyince beş dakika beklemek lazım, çünki lovable da değişiklik anında github da görünmüyor. Lovable ve github arasında sync zaman alıyor yavaş senkronize oluyor lovable ve github birbirine. Ama sonunda senkronize olacaklardır. Github VS Code düzeltmelerden ziyade, github repo dosyası kendi github repo dan update edilse, o anında lovable tarafta çıkıyor. Yani github vs code değil, github repo hemen sync oluyor. Lovable bence oldukça kolaylık sağlıyor bu haliyle bile eğer amaç sadece web sayfası yaratmek ise. Ayrıca Lovable mühendis ile web sayfası düzeninde sadece daktilo kullananların, text ekleyenlerin  birlikte takım çalışmasını kolaylaştırıyor. Mesela bir mühendis gerekince, web sayfası kodu mühendis kolayca github da buluyor. sorunu ise lovable tarftan kolayca anlatıyor kod bilmeyen.

Kusursuzluk gereken bir uygulamayı asla kelimelerle anlatıp yapamaz bir insan henüz sırf agent AI işle. Kusursuza yüzde 60-85 gibi muhakkak yaklaşıyor, ancak 100 de 100 kusursuzluk, ki benim ihtiyacım o, asla yapamıyor. Ayrıca yaptığı insan mühendisin yapacağı yollar değil, insan olsa kalan yüzde 15 i daha kolay yaparsın belki. Öyle akıllar kullanıyorki, o yaptığı çıkmaz yol, asla kusursuza ilerlemiyor. Ben şahsen asla o kadar bile laf deyip prompt ile bir web sayfa yapamadım kelime cümle deyip. Belki çok hesap makinesi, özel veri seçme gereken uygulama istedim lovable dan. 

Github ın branch yaratabilme özelliği ayrıca lovable için işe yarar özellik olmuş. Yani lovable iki ayrı repo yaratabiliyor. Biri main, diğeri branch. Main türkçe dilde diyelim, branch yapıp onada lovable taraftan ingilizce olanı yollamak mümkün. Bir dakikada büyük bir siteyi İngilizce yapmak çok kolay Lovable da. Tercumanlar, ve tercüme web sayfa editörler için de güzel uygulama. Github eski editleri saklaması çok güzel. Birşey kaybolmaz. Github ın düzeninin lovable birlikteliği olumlu bir özellik. Github çok düzenli bir yerdir.

Ama insan öğreniyor. Mesela react zaten severim, meğer herşeyde kullansam lovable ile tekrar şahit oldum. Tabii ben 1 saate react ile yaptığımı lovable 2 dakikada yapıyor bazen. Lovable birşey yapınca github dan kodu okumak çok kolay. Githubda kodu okumadan lafla düzelten var mı bilmiyorum, ben laf desem yine kodu okuyup lovable şunu düzelt diyorum. Bu düzeyim belirli uygulamalarda en az 3 yıllık bir mühendis becerisi katmam demek lovable a. Yani mühendislere faydalı, ama hiç kod bilmeyen biri milli piyango gibi ancak tam bir uygulama veya web sayfa yapabilir. 

Replit de aynı lovable gibi 3 dakikada çok hoş web siteleri yaratıyor. Lovable gibi oda sadece lafla 100 de 100 kusursuz yaratamıyor. Bu siteler mühendis geliştirici yardımcısı olarak ise çok faydalı ve bunlarsız bir iş çok zaman alır. Tüm developer mühendisler, böyle agent kullanmalı bence.

Sonra, Lovable AI yorulunca veya o günlük hakkım bitince GitHub’da edit yapıyorum, ertesi gün Lovable’da yaptığım güncelleme çıkıyor.

Replit’te de tabii ki kod değiştiriyorum ama önceki kayboluyor. GitHub bağlantısı, Lovable’ın en sevdiğim yanı. Bunların içinde en çok tercih ettiğim, yerel bilgisayarda çalışan agent. Şu an Windsurf, sonra Copilot.

Henüz birkaç gün oldu ancak Windsurf, kendi bilgisayarımda çok güzel çalışıyor. VS Code benzeri kendi IDE'si ile çalışıyor. Daha çok Claude 3.7 ile çalıştım. Chat seçersen akıl veriyor ama işlemleri yapmıyor. Write seçeneği iyi.

ChatGPT nin aklına uyup bedava Ollama Agent AI bilgisayarımın VS Code'a koydum, gerçekten VS Code terminalden AI konuştu, chat merhaba, renkli bir minik avatar yaptı terminal VS Code'da, ancak bir işe yaramıyor, kodu okuyup fikir veremedi. Yani bedava Ollama AI, hiç anahtar falan vermiyorsun, bedava pratikte dondu işe yaramadı. O kadar download, uğraş, Ollama indi mi bak, olan terminalde bir "merhaba" diyen Ollama Agent AI. Yani şu an bedava AI imkanı yok. 

OpenAI paralı key olunca kendi bilgisayarına koyuyorsun, VS Code da direkt kod yazıyor, terminale komut atıyor, projeyi yazıyor. Daha ne olsun. Ancak başında durup yön vermezsen ve projenin kopyasını saklamazsan, koca projeyi bozmuş olmadık birşey yapmış olabilir. Ben hep kopyasını saklıyorum, ne isterse projede yapıyor VS Code da. VS Code bir dakikada AI Agent açıyor, yeterki paralı key olsun. 

Kısacası, AI agent her şeyi yapıyor diyemem. Örneğin cebir ve matematik kısımlarında hataları görmüyor, bak demezsen. Veya çok büyük mantık hatalarını atlayabiliyor; kurallar belirlenmezse kendi kurallarını uyduruyor. Hatta belkide dünyada çığır açan birşey yapıyor devam etse, ama anlaşılmaz ve kusursuz a ulaşmayan işlerini çözmek zaman kaybı olur. Ücretsiz bazı yapay zekalarla çalıştım, ChatGPT’nin insansı zekasının değerini bazı yapay zekaların büyük hatalarını görünce anladım. Mesela mevcut bazı paragrafları yok deyip 6 kopyasını yapıp devam edince, bilgisayarımdan o yapay zekayı—hani ücretsiz ve lokal çalışıyor—kaldırdım. Kaliteli AI agent önemli. Veya soruyorsun, VS Code projemi görmüyor, genel fikir anlatıp duruyor.

Bir geliştirici developer mühendis için böyle bir agent hergün şart, buda yılda en az 150 dolar eder.



Pages