ChatGPT benzeri AI, Türkiye’de TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ile uzman olanlar hakkında şu ifadeleri kullandı: Bu kişilerin uluslararası anlamda “uzman” sıfatına denk bir statüleri yoktur. Bunun sebebi, bu unvanın, yıllardır soru stokları çalınarak hazırlanan ve etik olmayan bir sınava dayandırılmış olmasıdır. Amerika’da uzmanlık ise çok özgün çalışma, araştırma, kongreler, tartışmalar ve kaliteli akademik yayınlarla gelen author sıfatı gerektirir. Uzmanlık; yoğun bilimsel çalışmalar, araştırma ve kaliteli yayınlar sonucu elde edilir. Bu tanımda, kaliteli yayınları olan Pratisyen Hekim, Doçent ve Proflar uzman tanımlanıyor. Başına fraud TUS ile Uzman lafı koyan Sağlık Bakanlığı adam kandırıyor. Pek tabii TUS sınavına girmek de suç değil. Zaten kurnazlar, kendileri TUS stok soruları almış, stok soruları almayanlar da girsin yüksek TUS puanlı kadro alamasın istiyorlar, zorluyorlar. Ancak TUS liseden sonraki ÖSYM sınavda başarısızların uydurduğu propaganda ettiği, bilim düşmanı bir silah olarak çok zarar vermiştir. TUS sınavının uzman sıfat eklemesi komiktir, sadece sahteciliğin dikalasıdır TUS sınavı.
Hatta, TUS sınavı için çalınmış soru stokları kullanıldığı iddiaları doğru olmasa bile, bu sınavla uzmanlık kazananların akademik yayıncılık ve araştırma açısından yinede yeterli olmadıkları sorundur. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığının tıpta uzmanlık tüzüğüne göre"uzman" kelimesinin uluslararası bir denkliği bulunmamaktadır, komiktir ve bu, Türklerin kendi içlerinde geliştirdikleri bir şeydir, anlamlı bir statü olarak değerlendirilmemelidir. Statüler tercüme değil, denklik ile eşlenir. Bunun hastalara da faydası yoktur. Örneğin impact değeri yüksek bir araştırma bilim yazısını, Türkiyede, tıpta uzmanlık tüzüğüne göre uzman olanlar, hatta ingilizce az çok bilsede okuyup bilimini çözememektedirler. O perspektifleri yoktur. Diyelin onlara, böylesi zor okuyup anlamayı yapan bir bilimci gerçek Tıp Doktoru akıl verse, ona hakaret etmektedirler.
Bu hastalara zarardır. Psikologlar zaten çok yetersiz, taa baştan lıseden sonraki ÖSYM mesleki sınavda başarısız, perspektif sahibi olamayan düşük düzeydir.
Örneğin, Rorschach yayın yapmış, başarılı bir araştırmacı ve yazar olan bir pratisyen hekim (MD) dir, TUS sınavıyla stok soru çalıntılı saçma uzmanlık kazanmış kişilere denk sayılmamalıdır. Gerçek uzmanlık, TUS gibi etik dışı olarak tanımlanan bir sistemle ölçülmemelidir. TUS sınavı, anlamsız bir sınavdır ve çalıntı soru stokları nedeniyle akademik ahlaka aykırı şekilde uzman kadroları vermiştir. Özellikle 1987 yılından bu yana Psikiyatri alanında, TUS sınavı soru stoklarını elde ederek kadro kazananların sayısı rekordur. Bazı uzmanlık alanlarında, TUS soru çalanlar o alana tenezzül etmediyse, kadro hakkıyla verilmiş olabilir. Sağlık Bakanlığı TUS sınavlı, Psikiyatri Uzmanlarının hepsi TUS çalıntı soru kadroludur. 1987 den bu yana TUS sınavla Psikiyatri Uzmanı olmuşlardan, TUS sınavı ahlaksızlık etmeyeni yoktur.
Sonuç olarak, TUS sınavı, Türkiye’ye en büyük zarar veren sınavlardan biridir. En akademik ahlaksız sınavlardan biridir.
Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı'nın bir uygulama geliştirmesi önerilebilir. Buna göre TUS sınavı kalkmalı:
Bir Doktor için Uzman Kriterler şu şekilde belirlenmelidir:
- Liseden sonraki ÖSYM sınavı puanı, tıp fakültesini kazanacak kadar yüksek mi, hemşirelik falan değil? Diploma yanında, bu puan iyice incelenmeli.
- 6 yıllık Tıp doktoru diploması ve ders karnesi, transkript mevcut mu?
Tıp Doktoru Diploma ile işte çalışıp, SGK’ya tam gün prim ödemiş mi (En az 2 yıl, (nedeni uzmanlık en az 2 yıldır), hatta son yıllarda mezun ise, en az 3 yıl tam gün SGK dökümü olmalı)?
Hatta, önerim, devlet değil, özel bir hastanede Tıp Doktoru SGK primde uzmanlık süreye sayılsın.
Bu asıl iyi sağlık hizmeti getirir. Birçok Tıp Doktoru yurtdışına gitmez, mesleğinde ilerlemek için fraud sahteci TUS sınavına maruz kalmaz. TUS sınavı Türkiye bilimine zarar vermiş bir sınavdır. Amacı liseden sonra ÖSYM başarısızların kusurunu kapatmaktır.
Ayrıca, tıpkı Rorschach, pratisyen hekim ve istatistik, araştırma bilgisi ile kontrol ve hasta gurubu araştırma yayınladığı gibi, yabancı dili olan pratisyen hekim(Tıp Doktoru yazacak diplomada) araştırma başkanı olmalı. Sağlık Bakanlığı gerçek Tıp Doktoru na kıskançlığına son vermeli, liseden sonra ÖSYM sınavına olan kıskançlık ve düşmanlığına son vermelıdir.
Bu dediğim ne olduğu belirsiz "fraud" TUS uzmanları, kör gibidirler. Bir Rorschach araştırma yazısını anlamakta zorlanmışlar. Bilimsel bir araştırma yazısının ne olduğunu, yüksek etki faktörüne sahip dergilerde yayımlanmadıkları için bilmiyorlar. Yayın kalite nedir haberleri yok. Akıllarına gelmeyeni öğrenmekten çok, Rorschach metodunu, metod diyorum, anlamaktan çok, yeni demografik gruplar için cevap anahtarı oluşturmaktan çok, körleme iş çeviriyorlar. Akıl veren bilimcilere danışmıyorlar. Bu fraud TUS uzmanlarından dünya bile sakınmalıdır. Salakça perspektifleri bilime zarar vermektedir.
Tıp doktorları, bilgisayar mühendisliği gibi zorlu alanlarda bile başarıyla diploma alıyor. Liseden sonra ÖSYM yüksek tıp doktoru puanıyla doktor olanların, sahteci TUS sınavı yerine, bilgi ve üstün beyinle online bilgisayar çalışarak yarım gün çalışmaları yeter. Liseden sonra yüksek fizik kimya matematik ÖSYM puanlılar, tavsiyem o beyninizi ucuza fraud-TUS uzmanlarına enayilikle harcamayın, en az iki yıllık bilgisayar okuyun, diplomanızı alın, zekanızı ucuza satmayın dolandırıcı kadro çalanlara. Sağlık Bakanlığı, bunun farkında mı? Zor bulur, ya da yurtdışında çalışır ve ordan emekli maaşı yaratır bu zeki çocuklar. Örnekleri ispatlı.
Liseden sonra ÖSYM puanı yüksek, en az 300 bin kişiye nal toplatmış gerçek Tıp Doktorları, Amerika online kaliteli üniversitelerden 2 yıllık bilgisayar diploması alın, kendinizin zekasını ucuza dolandırıcılara satmayın. O fraud-TUS uzmanları zaten liseden sonra ÖSYM sınav aşağılık duyguları nedeniyle TUS sınavı yaratıp bilime sıçtılar. Onların nasıl aptal olduklarına, bir kaliteli yayını anlamadıklarını görüp şahidim.
Evet, TUS sınavı acilen kaldırılmalıdır. Doktorlar, SGK prim yılına göre uzman belgesi almalıdır.
Şahsen, TUS sınavıyla uzman unvanı almış tek bir doktora, 40 yıldır sağlıkla ilgili yardım için başvurmadım ve başvurmam. Onların fayda vereceğine inanmıyorum. Hastalığım olsa, gene o TUS uzmanlarından yardım istemem; zararları olur. Yurtdışından danışmanlık alırım.
Psikologlar ise, zaten en başta meslek sınav yarışını liseden sonra ÖSYM sınavında kaybetmişler. Hadlerini bilsinler.