Pages

Wednesday, December 28, 2022

Türkiye de özel sektörde ev sağlığı online kurumlar

Türkiyede artık, ev sağlığı talep etme, hastaneye gitmenin zor olduğu durumda, online-sağlık-kurumu sağlık hizmeti talebi yaygınlaştı.
Ancak bilgisayar-sistemli-hasta-dosyası arşivi bu sektörde(Büyük özel hastaneler dılında) maalesef yok.
Enabız bilgisayar hasta bilgi sistemi, tek başına büyük bir teknoloji.
Enabız teknolojisini, veya benzerini, Tıp Merkezi veya ayakta tedavi poliklinik Özel Sektör Evde Sağlık Hizmetleri kurumları muhakkak kullanmalıdır.
Hastaların bilgilerinin en az altı ay saklanıp dosyalanmadığı birimler başarılı olamazlar. 
Türkiye de, bayağı pahalı da olsa, şanski, böyle türkçe bilgisayar uygulamalar satın alınıyor.
Bu hasta dosyalama programları bence Tabipler Odası kendi satın almalı, ve üyelerine ucuza veya bedava sunmalıdır. 
Tabip Odası üye hekimi olan her hekim, hastasının dosyasını enabız benzeri sisteme telefon uygulama ile yüklemelidir.
Tıp Doktoru (Pratisyen Hekim, Uzman, Doçent, Prof), özel sektörde de enabıza ulaşabilmektedir zaten, ancak enabız öncesinde Tabipler Odası hasta sistemine, bilgisayar dosyalama yapabilmelidir. Tıp Doktoru hasta bilgilerini, şu bu yere değil, yüzlerce Tıp Doktoru üyesi olan bir yere yüklemelidir.
Kafasına sıçılacak Sağlık Bakanlığı, özelde çalışan Tıp Doktorlarına(Pratisyen, Uzman, Doçent, Prof. ) bu tür bilgisayar hizmeti ucuza sağlamanın yolunu bakmak yerine, uzman ve pratisyen tüm doktorların bağımsız çalışmalarına, havanda su dövmek olsun, karışıyor.
Sağlık Bakanlığı, orada eğer bir boksan, özeldeki hekimlerin hasta dosyalarını güvenle yükleyeceği enabız benzeri, ucuz, hızlı uygulamaları ucuz ve yaygın yapsana. Bilgisayar programları var zaten, ama pahalı.
Kıçından bir bok yaptığını iddia etme Sağlık Bakanlığı.
Şu anda, Tabipler Odası, üyelik aidatı ödeyen, tüm Tıp Doktoru Pratisyen Hekim, Tıp Doktoru Uzman Hekim(uzman, Doçent, Profesör ) reçete yazma programını, ve İLAÇ REHBERİ ni bedava veriyor
Figure 1.Tabipler-Odası RP Türkiye SGK  İlaç Rehberi Vademekum logosu, telefon da çalışan güvenilir, hakemli beğenilmiş bir uygulama. Tüm reçete olan ilaçların SGK güncel fiyatı, doz ve eczane satış ilaç prospektüsleri var. 

Güzel bir bilgisayar teknoloji olanağı, ucuz bişey.
Sonra akım bokum halka vatana hizmet diyor Sağlık Bakanlığı. 
Tabiiki, örneğin turkcell telefon bağlantılı elektronik dosya saklama yerleri var, ama hem format tam değil, hem pahalı, hem siliniyor dosyalar. 
Soyguncu devlet, sadece Türkiye halkına faydalı özeldeki Tıp-Doktoru-Tabip lerle uğraşıyor. 
Bu dediğim teknoloji, Diş-Hekimleri için çok önemli değildir, ancak Tıp-Doktoru(uzman, pratisyen, doçent, prof) için çok önemlidir.
Bu platformu özel sektörde oturtunca, her hasta evinde mümkün tetkiki olur, vucut muayene, tansiyon vs bilgileri enabız benzeri programa yüklenir. Örneğin, hemşire hastanın ilacını iğnesini yaptığını hastabaşı kağıt dosyaya değil, bilgisayarın, hemşire-telefon-uygulamasını kullanarak yükler. Hastanın Doktoru, hemşirenin yaptığını bu haberleşme ile kontrol eder. Whatsapp dan değil. 
Bu HASTANE-BİLGİ-SİSTEMİ teknolojisi, ayrıca, Biyokimya Uzman Laboratuvar ve Radyoloji MR, BT merkezlerinin dosyalarına da açık olmalıdır. 
Görüntüleme ve Biyokimya Laboratuvar sistemler, sgk ilaç reçete sistem ilgili değildir, ancak orada en az bir adet Pratisyen Hekim (Tıp-Doktoru) hasta enabız verileri özel bilgi bulut dosya sistemle paylaşmalıdır. Bu mevcut bir teknolojidir ama ucuz kullanıma geçmelidir. 
Aslında bu sistem aşı yapma ilgili zaten var, ancak asıl başka muayeneler için uygulama olmalı. Covid19 için harvurup savrulan o paralar, genel sağlık bilgisayar uygulaması için harcanmalı idi asıl. Covid19 sadece iki ay sürmesi gereken önlemleri yıllarca uzatıp halkın üstüne otorite kurma olmuştur sadece. Ayrıca devlet paraları oraya buraya saçmıştır. Virüsler gene aynı binlerce yıldır gene mutasyonla yeni mikrop oldular. 
    Örneğin, hastanın EKG sini hemşire çekemediyse, ilacını veremediyse, bunu whatsapp dan değil, uygulama ile Doktora bildirir. Acil değilse, sadece hemşire notu diyerek ilgili doktorun ekranına yollar. 
Her sağlık çalışanın telefonu o programda listelenir, whatsapp da değil. 
Enabız tahlilleri inceleme ve giriş yetkisi olan Tıp Doktoru(Pratisyen Hekim, Uzman Doçent Profesör ) bu dediğim uygulamayı kullanacak asıl kesimdir.
Devlette Aile Hekimliği enabız uygulamayı kullanıyor, ancak "evde sağlık" ekipleri için enabız, veya hastane-bilgi-sistemi, HIS gibi bir program gerekir. Tüm büyük devlet hastanelerinde olan HastaneBilgiSistemi ni, Tabipler Odası üyelerine sunabilir ucuza. Zaten her şehirde ayrı Tabipler odası. 
Bu program, çok büyük özel hastanelere whatsapp değil, özel yazışma ile hasta bilgisi gönderir.
Evde Sağlık, veya Özel Muayenehane de Sağlık Hizmeti dediğimizde, bu tür bir bulut dosyalama sistemi olmalı, Sağlık Bakanlığı veya Tabipler Odası bu bilgisayar teknoloji sistemi ucuza sağlamalıdır.
Ayrıca, Ev Sağlık sistemde online çalışan bir ekip formasyon yaygın olmalıdır. Örneğin Tıp sürekli ilerliyor, Tıp alanında ilaç, teşhis ilerliyor. Pratisyen-Hekim Tıp Doktoru, her ne kadar çok geniş reçete yazma hasta hakimiyeti yetkide olsada, her online sağlık kurumu, Pratisyen Hekim Tıp-Doktoru nun beş-altı ayda bir rotasyon ile, ilgilendiği Hastalıkları değişebilir. 
Liseden sonraki 6 yıllık Tıp Fakültesi rotasyonları gibi, rotasyonları olmalıdır. Ayrıca her rotasyondaki ilgi alanında, bir Profesör(Tıp Doktoru eğitimli, diplomasında Tıp Doktoru ünvanı almıştır, yazacak ) danışmanlık verecek, oda konsültasyon verecek. 
Bahis ettiğim rotasyonlar, mesela Nöroloji, Gastroenteroloji, Çocuk Kardiyoloji gibi. Örneğin bir Pratisyen Hekim, yetkisinde olsada, birkaç ay, sadece Kulak Burun Boğaz Çocuk, Kadın Doğum Jinekoloji, hastalara eve gidecek, öbür hastalıklara o ay değil, sonraki ay gidecek. Hemşirelerde birkaç ay boyunca örneğin hep EKG çekecek, veya hep kan alıp laboratuvar a yollayacak. Veya sadece yara bakımı yapacak. Ancak rotasyonlar şart olacak (Pek tabii anlaşma olursa, bir hemşire her zaman kan alır, yara bakımı hep diğer hemşire yapar). Ev sağlığı sistemde, lise mezunu, iki yıllık ön lisans mezunu, 4 yıllık hemşireler, ve işin esasını, hasta hakimiyetini taşıyan Tıp Doktoru Diploması/ Ünvanı sahibi, Pratisyen Hekim ekip tir. TIP DOKTORU ekip lider-doktordur zaten Tıp Doktoru ünvanı kanunla. Ev hasta vizitelerde, Ekip başında Tıp Doktoru vardır. 
Ayrıca, sahtecerrah olayı olmasın diye, liseden sonra ÖSYM sınavı, 6 yıllık Tıp Fakültesi Tıp Doktoru diploma çok iyi kontrol olacak. Bunlarda yalan diyen, kuruma sahte belge veren in, eninde sonunda hapis cezası Tababet kanunda vardır hatırlatılacak, belge sunmayan işe alınmayacak(En azından sahte belgeden kolayca ceza alır). Tıp Doktoru Profesörse uluslararası yayınları sorulacak, ingilizce yabancı dil bilecek. 
Online Ev Sağlığı kurumda, ingilizce gelişme takip edecek Uzman, Profesör, Doçentler şarttır, ancak onbeş tane Pratisyen Hekim Tıp-Doktoru varsa, bir adet Doçent veya Profesör Tıp Doktoru Ev Sağlığı Rotasyonları ve Genel Tıp Eğitimi sürdürmeyi üstlenir, kadroda olur. Birinci basamak Ev Sağlığı hasta tedavisi için, Tıp Doktoru ekibin çoğunluğu Pratisyen Hekim olur. Pratisyen Hekim Tıp Doktoru, Ev vizitesi muhakkak yapar, hastayı teşhis eder, takip eder. Hastaya tek kelime teşhis koymak, bir RAPORdur. Geri zekalı Sağlık Bakanlığı bunu öğrensin diye burada yazıyorum. Manyak aptal hepsi Sağlık Bakanlığı doldurmuş. 
Bence liseden sonraki ÖSYM sınavını başarılı puanla kazanmış, 6 yıllık Tıp Fakültesi eğitimini tamamlamış, üstüne bir yıl mecburi hizmet yapıp, Tıp Doktoru Diploması Numarası ve Sağlık Bakanlığı Tıp Doktoru Tescil Numarası almış, tüm Tıp Doktoru Pratisyen Hekim ler, bu rotasyonlu sistemde çok başarılı olacaklardır. Genç Tıp Doktorlarını bir ayda, tüm rotasyonlara göndermelerini yanlış buluyorum. Genç Tıp Doktoru Pratisyen Hekimler, Doçent veya Profesör Tıp Doktorun düzenlediği Rotasyon iş bölümü ile, çok başarılı olacaktır. Aslında Türkiye de bazı devlet hastanelerde zaten Pratisyen Hekim lerin çoğu birkaç aylık rotasyonlu görevde çalışıyor. Mesela hep Nöroloji de, hep Fizik Tedavi serviste, hep Kardiyoloji de, Üroloji de, Çocuk Cildiyede, Yoğun Bakım da çalışıyor. 
İŞİN SIRRI, ROTASYON OLACAK, AYNI KİŞİ BİRKAÇ AY SADECE BİR ALANA YOĞUNLAŞACAK. İşin sırrı ayrıca en az on tane Pratisyen Hekim in aynı online kurumda rotasyonlu çalışması demek. Pratisyen Hekim lerin, aynı anda değil belki, yıl içinde veya birkaç yılda, tüm kendi yetki rotasyonlarında çalışması olacak. Bir tane Pratisyen Hekim hep online çağrıdaki hastayı teşhis edip, diğer meslekdaşı Pratisyen Hekim e sevk yapacak. Pratisyen Hekim ler Rotasyon bilgilerini, o lider Pratisyen Hekim e bildirecek. Mesela Ek 1 deki gibi, bir Pratisyen Hekim sadece belli Kan Hastalıkları veya Üroloji teşhisi ile ilgilenecek. Tabii, çağrı merkezinde bir adet lider Pratisyen Hekim online görev başında diğer Pratisyen Hekim e sevk edecek. Tüm roller, rotasyonlar, görevler, lider sevk eden Pratisyen Hekim rotasyon da, sırası ile değişecek. Bu aynı online kurumda, aynı anda en az 14 adet Pratisyen Hekim çalışması demektir (Birçok Tıp Merkezi sadece birkaç, beş bile değil, Tıp Doktoru Pratisyen Hekimle çalışıyor, söylediğim Tıp Doktoru arasında sevk olamıyor). Pratisyen Hekim Tıp-Doktoru çoğunlukta olsada, birinci basamak sağlık konusunda, yenilik takip eden, ingilizce tıp kitabı takip edebilen Uzman, Doçent, Profesör Tıp Doktoru Evde Sağlık kurumun kadrosunda olacak. Gerekirse yurtdışı eğitime yollanacak, yurtdışı online eğitim Türkiye den sağlanacak. 
Eğer, örneğin üç-dört ay sadece bir rotasyonda hasta bakarsa, Tıp-Doktoru (Pratisyen Hekim), diyelim birinci basamak tedavi ilgili, vucutta, belden yukarı kullanılacak aerobik mikroplarla ilgili antibiyotikler de bir ilerleme olursa onu okumaya da, devamlı eğitimine de vakit bulacaktır. 
Kafasına sıçayım geri zekalı dolu Sağlık Bakanlığı nın, bir Tıp Doktoru nun vasıfsız çalışandan farklı olduğunu bile bilmiyor, sürekli okuduğunu bile bilmiyor, Tıp Doktoru haftasonu kursu, eğitimi, okuması en çok olan guruptur. Beş dakika bile ara vermeden, Pratisyen Hekim e hasta baksın diye randevu veriyor. Kongreye, kursa hep haftason tatilinde gidiyor. Hemşire, hastabakıcı böyle sürekli okumaz, hep aynı bilgiyle yıllarca çalışır, tıp ise ilerler, sürekli okur tüm doktorlar. 
Ayrıca Evde Sağlık hizmetlerinde, tıpkı devlet hastanelerinde olduğu gibi, tüm hemşireleri planlayan, ingilizceli veya YDS sınavlı, online eğitim başhemşire de gereklidir. Lider Tıp Doktoru en üst hiyerarşidedir, başhemşire hemşirelere evde sağlık dağılımı yapar. Hemşireler de mahalle mahalle değil, o ay örneğin Uroloji hemşiresi görevde ise, o hastaya gider. 
Online Evde Sağlık bile olsa, Jinekoloji, Çocuk, Kardiyoloji, Uroloji, KBB, Aşılama, Genel Check-up diye Görev Rotasyonu olmalıdır. Yani hemşireler de tüm becerilerini biranda değil, dönem dönem kullanacak. Hatta başhemşirelik görevi bile birkaç ay her hemşire alacak, öbür hemşirelerin görev dağılımını, servis dağılımını kontrol edecek. 
En büyük yanlış ise, bir hemşire Uzman, Doçent, Profesör oldu diye, onu Pratisyen Hekim in yöneticisi yapmaktır. 
Profesör ama hemşire mi. Hemşire ise, online o Profesör-Hemşire, sadece hemşirelerin güncel eğitimine danışmanlık verecek. 
Profesör Tıp Doktoru olması şarttır, Tıp Doktoru Pratisyen Hekim e konsültasyon ve program verenin. 
Sağlık Bakanlığı hemşire, Tıp - Doktoru kökeni sahtekarlığından, sağlık hizmetinin içine sıçmıştır. Herkesin yeri ayrıdır. Tıp Doktoru Profesör Doktor, hiyerarşide, Hemşire Profesör den yüksektir. Bunu yalanlamak hemşirelerin olası başarısını yok eder. Örneğin altta ek olarak birçok hastalık tanısı var, bir hemşire isterse, doçent uzman profesör olsun, yinede Pratisyen Hekim Tıp-Doktoru nun koyduğu TANI koyma, ki tanı rapordur, yapamaz, tanı sonucu veremez. Reçete yazamaz Pratisyen Hekim Tıp-Doktoru gibi. 
Hemşire-Profesörler Tıp-Doktoru kökenli Doktorların o nedenle üstünde değildir. Fakat nasıl bir mühendis kökenli de Uzman Profesör olursa, hemşireler de Profesör olabilir. Sağlık Bakanlığı kıöından, tüm Profesör Doç ve Uzman aynıdır gibi akıllar verip herşeyin içine sıçıyor. Hiçbir eğitim, liseden sonra ÖSYM sınavı puanı başarısı ve 6 yıl Tıp Doktoru ünvan ve Diplomanın yerini alamaz. 
Sağlık Bakanlığı nın kıçından iş görmekten haberi yok, özeldeki Tıp Doktoru Tabiplerle uğraşıyor.
Sağlık Bakanlığı geri zekalı dolmuş. Tıp Doktoru kıskanmaktan vazgeç sağlık bakanlığı. 
Ayrıca lisanslı hemşire, hastabakıcı, önlisanslılar ile Tıp Doktoru arasını ve hiyerarşisini bozmak kimsenin menfaatine değildir. Tıp Doktoru olduğunu yalan söyleyen hemşireler sağlık sektörünü batırınca, para kazanamazlar, doğruyu takip lazım. 
Sağlık Bakanlığı bu dediğim sistemi özellikle engellemeye çalışıyor. Nedeni halkı iyi edecek TIP DOKTORU nun iyisine değil, çalıntı sorulu TUS sınavı ile ile kendi düdüğünü öttürecek az sayıda doktor ile "Ey halk bak politikamı tut, yoksa kafana sıçarım, Tıp Doktoru nu seni iyi yapmaya müsaade etmemek için, herboku yaparım" gibi, tehdit ediyor, bu vatan hainliğidir. 
Sağlık Bakanlığı çalıntı sorulu TUS sınavı ile demode eğitimle bir yere gitmiyor. Türkiye tüm uzmanlar Amerika Tıp bilimini çalıyor. 
Sıçmışım Sağlık Bakanlığı nın çalıntı sorulu TUS sınavı ile, Türkiye de gerçek değerli Tıp Doktoru nun hastasını iyi etmesine engel olanlara. Bunu istiyorsa halk, oda işte öyle okuma yazma bilmeyen sahtecerrahlara layıktır. 
Sağlık Bakanlığı Tıp-Doktoru Pratisyen-Hekim lerin bir araya gelip rotasyonlu sistemle çalışmasını kıskanan vatan haini salak doludur. 

NOT: Örneğin Ev Sağlığı aşılama hizmetinde, Tıp Doktoru Pratisyen Hekim ler, mahalle mahalle gönderiliyordu. Rotasyon sistemi asla böyle bölge bölge, ilçe ilçe, mahalle mahalle değildir. Aynı mahallede Üroloji, KBB birinci basamak ile sadece birkaç Pratisyen Hekim ilgilenir, lider Pratisyen Hekim online çağrı Uroloji, Jinekoloji, Akciğer düşündüğü hastaları o ay, o rotasyondaki diğer görevli pratisyen tıp doktora sevk eder. Liderlik Tıp Doktoru görevi de birkaç aylık Rotasyon dur. 

Ek 1: Pratisyen Hekim Uroloji, Hematoloji, Göğüs Hastalıkları birinci basamak ilgili rotasyonlar. 
Rotasyonlar genel olarak lise sonrası 6 yıllık Tıp Fakültesi derslerin son 4, 5, 6 cı sınıf, sınavlı rotasyon listeden oluşur. 


Tekrar bir özetlersem, ey yeni mezun Pratisyen Hekim Tıp-Doktorları, bir lider Tıp-Doktoru kökenli lider doktor programında, en az 20  tane Pratisyen Hekim bir online ev sağlığı topluluk yapın. Sırf Anadolu-İstanbul adresli hastaları o ayki Rotasyon klinik alanınıza göre seçin, çalışın. 
Her pratisyen hekim, yukarıdaki tanılı reçetelerden, her ay sadece 20 tane farklı reçete yazacak. İki yıl boyunca, en az 300 farklı hastalık tanısı, ve 300 farklı reçete, bin kadar farklı ilaç adı yazmış olacak. 
Ancak bunu bir haftada, değil iki tılda tamamlayacağı programı lider doktor yapacak. Sonra kendi lider program rotasyon yapacak. 
SIRRI, ALANI BÖLÜP GÖREV VERME. 
İŞİN SIRRI çok tabip birarada olup, hepsi birkaç ay boyunca, sadece bir çeşit klinik  alandaki hastaya gidecek. 
Devlet, Tıp Doktoru maaşını çalıp, politik yatırım diye ona buna dağıtmış yine, hırsız sağlık bakanlığı, Tıp Doktoru Pratisyen Hekim maaşını çalıp, başkalarına dağıtıyor. Hani nerde Tıp-Doktoru, Tabip lojmanlar. Devlet tüm devlet memurlarına lojman veriyor. Taa Kenan Evren zamanında, Tıp Doktoru Pratisyen Hekim in lojmanını devlet çalmıştır. Size bu halka o sahte-cerrah gibiler müstehak. Adam koskoca Tıp-Doktoru, liseden sonra ÖSYM sınavı puanla sen altına sıçtın demiş, sonra kazandığı 6 yıllık Tıp Fakültesi ni bitirmiş, Tıp Doktoru ünvanı ve diploması almış. Hani Tıp Doktoru na lojman, ev alma kredisi. Soyguncu devlet, gerçek Tıp Doktoru düşmanı devlet.