Wednesday, March 16, 2022

türkiyede doktorlar acil dışı hastalara bakmamış 2022, 14 mart ta

Doktorların nasıl vicdanlı olduklarını anlatamam. Bunlar bir hastanın ilaç raporu, hastalık buluşu kaybolmasın diye, hatta kendi para alacaklı senetlerini bile saklamayı erteleyen, hastayı düşünen, fotokopi makine olmadığı zamanlarda, ne belge saklasa hastayı korusa gözü gibi sakınan, hastalıklar kalmasın isteyen vicdanlı insanlarken, bunlara gelen vurmuş giden vurmuştur. Herkes bunların vicdanlılığını abuse edip haklarını çalmıştır, belgelerini yok etmek, hepsini verince bunlar gereksiz deyip, belgelerine bakmayan, hakkını vermeyen, isimlerinin kredisini çalmak için doktorların en yakınlarını, ailelerini bile baştan çıkarıp türlü entrikalarla 6 yıllık Tıp Fakültesi mezunu, dünyaca çok başarılı bu insanlara olmadık eziyetler yapmıştır. Bu halk bu doktorların,  bunca insanın hastalığı ile, hatta tüm dünyanın hastalığı ile savaşmasını hak edecek insan değildir, nankör hayvandır.
40 yıl önce fotokopi makinesi bilgisayar, yönetmelik olmadığı döneme ait yıllar için bilgisayar dökümü isteyen sağlık bakanlığı kahrolsun. Ulan sen kendini Türkiye yi ne sandın 1983 yılında. 
Bu doktorların hele uluslararası başarılı bazıları olmasa, siz Türkiye milleti bok değil, üstünde ilaç denemesi yapacak kafeste ucuza hayvan kobay olurdunuz. Bunları düşünen, kobay insan daha az olmalı diyen vicdanlı, insan vucuduna saygılı, kıyamayan bilimsel doktorlara yapılan hakaretin haddi hesabı yoktur bu ülkede. 
 Olmadık prosedürlerle uluslararası başarılı Türkiye den birçok doktorun başarısını çalmak için binbir entrika çeviren kırk yıllık tüm Türkiye hükümetleri iktidarları hırsızdır, kahrolun. Size hak helal değildir Nankörler.
Bunların hepsi biz size haksızlık yapan siyasi parti değiliz, yeni hükümete çıktık deyip, devletin hakları yok etmesine kendinden önce diye bişey yapmamıştır. 
Siz nankörlere sizin hastalığınız için canla başla çalışan uluslararası başarılı doktorların çalışması helal değildir, tüm size geçen o doktorların çalışması burnunuzdan fitil fitil gelsin nankörler.
İşte öyle hırsız olursunuzda, çocuklarınızın hastalığını bir olup çözmeye çalışan dünyaca başarılı bu doktorların yolunu elinizle yok eder, sonra grev yaptıklarında kendiniz edip kendiniz buldunuz bile demezsiniz. Ayıptır, nankörlüktür doktorlara yaptığınız.
Mesele, 
-sen 6 yıllık Tıp Fakültesi ni büyük puanla kazandın, uluslararası büyük doktorsun, ağamız, paşamız demesi değil sadece, bunları çalışma saatlerinin aşırılığı, aşırı hasta sayısı, ertesi izini tatili unutulan, aşırı gece nöbeti, azıcık maaş herşey sorundur. Bunlar aç kalıp gene hastalıklarla ilgili gelişme kitap yayınlarına harcar maaşlarını. Kongre takip eder, cebinden para harcar. 
Doktora her 5 dakika ya bir hastaya bak demek hasta içinde yanlıştır. 
Ayrıca hem mecburi hizmet olmadığı yılda 6 yıllık tıp fakültesi kazanan
hem aniden üç kuruşa dağ başında  çalışan Kenan Evren dönem doktorların iki yılı pratisyen doktor çalışması pratisyen değil, uzmanlığa sayılmalıdır. O yıllara özgü uzmanlık hakkı almalıdır o pratisyen doktorlar, hele o dönem hem ösym tıp fakültesi giriş ve yabancı dil puanı varsa.
KenanEvren tarafından üç kuruşa, söz vermediği halde, mecburiye yollanan, 1983,1984,1985, 1986,1987 Altı yıllık tıp fakültesi mezunlarının o yıllarda yaptığı iki yıl Tabip Doktor mecburi hizmet, uzmanlığa sayılmalıdır. O dönemde Aile Hekimliği Uzmanlık kazanma sınavı yabancı dil puanla oluyordu. Sağlık Bakanlığı hırsızdır, (bu suçun dünü bugünü yoktur, o devirde adı gene Türkiye sağlık bakanlığı idi,) sağlık bakanlığı bu doktorların 1983,1984,1985,1986,1987 yıllarında iki yıl pratisyen-hekim, Tabip Doktor çalışmasına uzmanlık demeyi red etmiştir. 
Nankör halkda ağzını açıp, bizim uzmanımız herşeyimiz bunlardı, o dönemde onbeşbin kişilik dağbaşı ilçemizde hele hiç tabip doktor yoktu dememiştir. Koca Türkiye de çok az tabip doktor vardı, onlar olmasa, insan yaratık mı oy verdi güvenmek, cinayetmi değilmi ölüm vakayı bilmek, çocuk mu hayvan mı doğdu bilemeyiz, dememiştir nankör halk. 
Tıp Doktoru diploma sahiplerinden, 1983, 1984,1985, 1986,1987 mezunu, tıp doktoru ünvanı, ve tescil numarası alanlar, il sağlık müdürlüğü veya sağlık bakanlığına başvurduklarında, mecburi hizmete başlamışlar, tamamlamışlarsa, ayrıca 2 yıl Sağlık Bakanlığı tabip kadroda çalışmış yıl varsa, otomatik olarak (hatta ingilizce almanca fransızca gibi yabancı dil puanları çok yüksek olmasa bile) , Aile Hekimliği Uzmanlık Belgesi almalıdırlar. 
Bu doktorların nasıl çalıştığını görse insan, ağlar ya, bunlar ne çok çalışıyor, özellikle beyin olarak, hayret eder ya, evde okur sürekli okur, gece nöbet, günüz hasta, nankörler bide bu doktorlara hakaret etmişler. Ulan  o geri zekanızla bunlardan hele 1975 ve 1990 yıllarda lise sonrası ÖSYM sınavında sondan başlayarak sıralama yaratan sahtekarlar, sınavda osurup bok kazananlar, gidin hayvanat yerden maymuna önlük giydirinde çocuğunuzu muayene ettirin. Bu doktorları çıldırtmayın, tepelerine binmeyin, maymunlardan doktor medeti ummaya kalmayın. 
Sizin hastalığınız için bunlar uluslararası canla başla çalışırken, gerek sağlık bakanlığı gerek nankör halkın bu  uluslararası başarılı doktorların sağ sol hiçbir parti arkası yok diye denklik belgeleri, uzmanlık belgeleri, profesör denklik belglerini vermeyenlerin bin nesil gelecek sülalesi, o hastalıkların tedavilerini bulanlara eziyet ettiler diye o kişilerden mahrum bırakılsın. Ulan o doktorlar senin eşeğin mi be hemde onun eğitim uzmanlık profesör denklik belgesi almasını engelleyip senin kundakta ağlayan çocuğun için çare çalışmasını bile engellemişsin. Sıçmışım senin o deli tutarsız davranışlarına, nankörler. Vicdansız olan, senin çocuğunu 2022, 14 martta geri çeviren grev yapan o doktor değil. Asıl kundaktaki o bebeğinin hastalığının çaresini çözümünü istemeyen, o çareyi tıkayan sensin. O çocuğu, bebeği hasta bırakan o doktorlar değil, sensin. 
Sağlık bakanlığı keyfi isteyince yurtdışı denklik herkese dağıtmış. Ama çok değerli çok doktora o belge bu belge yokuşa sürmüş. Belge önüne koyunca bakmamış, yalandan prosedürler yaratmış, denkliği, ihtisas belgesi vermeyi red etmiştir. İşte asıl grev yaptıran bu tutumdur, kundaktaki bebeği hastalığından çaresiz bıraktıran asıl bu tutumdur. Belgeleri getir bile demeden red eden sağlık bakanlığı asıl grev sonucu doğurmuştur. Ne denir, oh olsun işte, daha beter olun mademki siz öyle nankör, bilimci değeri bilmezsiniz. Beter olsun hastalığınız. Size öyle çalışkan, eğitimli, başarılı bilim insanları çoktur. Geldiyse dünyaya bir tane, sömürüldü ise, bir eşi daha olmasın öyle enayi hastalıkları çözmeye çalışan. Oh olur size o kafa yaklaşımlarınızla. Beter olun. Kendiniz edin kendiniz bulun. Siz kendiniz bindiğiniz dalı kesen tutarsız, akılsızsınız. 

Bu arada, uzun yıllardır 
-Tus sorusunu çalarak Uzmanlık kazandı, - - hakkıyla TUS kazandı, 
-yabancı dil geçemedi nasıl kazandı, 
-uluslararası yayını yok, gibi çekişmelerle birbirine düşen doktorlar(6 yıllık Tıp Fakültesi mezunları), it iti yer kemiğine dokunmaz, örneği, birlikte grev yapıp birbiriyle uğraşmayı bırakıp, onları yanlış yola itenlerle uğraşmayı seçmişler. 
..... 
"Sayın İl Sağlık Müdürlüğü, 
1984 veya 1985 yılında, mezun oldum, iki yıl Tabip olarak Sağlık Bakanlığı doktoru olarak mecburi hizmet yaptım (tarih 1983,1984,1985,1986,1987) . O dönemde uzmanlıktan önce Kenan Evren mecburi hizmet çıkardı. Oysaki biz mecburi hizmet yokken çok yüksek puanla tıp kazandık. Tıp puanı çok yüksek idi. 
Kenan Evren nedeni ile bu halka bedavaya Tabip olarak, iki yıl çalıştık. İki yıl tamamlayan tüm Tıp Doktoru Diploma Tescili olanlara, Aile Hekimliği Uzmanlık Belgesi (Zaten pratisyen aile hekimiyiz aslında, aile hekimi uzmanlık belgesi olmalı) yollanması arz olunur. 
Ekler:
1) Mecburi hizmet belgesi
ilk tayin olduğu mecburi hizmet yeri
2) Hizmet Yılları sgk edevlet dökümü veya çalışılan yerden alınan hizmet belgesi. 
3) tıp doktoru diploması, üniversitenin verdiği diploma numarası, tescili ise, diploma arkasındaki sağlık bakanlığının verdiği numaradır. 
4) varsa, yabancı dil puanı
Aile Hekimliği iki türdür artık, uzmanlık isteyin. 
5) Alttaki Aile Hekimliği Uzmanlık Karnesi ni BAŞARILI bitirdiğinizi belirtin. Bunların çoğunu sağlık memuru yapar, siz Aile Hekimi olarak tüm işlemleri, riskleri bilmelisiniz, öğretebilmelisiniz. İşlem yanlış sonuç acillerini riskleri siz tahmin etmelisiniz. Ancak elle cerrahi dikiş gibi işlemleri, sağlık memuru yapsada, siz protokol defterine işlersiniz, sizin vakanızdır. Robotta  ameliyat yapıyor, ama yapan Doktordur. 
6) En azından bir sayfa halinde TEZ başlığı yazın, edevlete tezin adını işleyin, yök tez numarası alın. Tez Türkiye de genellikle kolayca hazırlanır. Bir vaka sunumu da TEZ olabilir. Tezi toparlayan, daktilo eden yerlere ücret ödeyip özet tez alınır. Önerim, o yıllara ait gerçek bir hastayı hatırlayıp, vaka sunumu yapmanızdır. Tez jürisi eski yerdeki bir uzman doktor olabilir. Tabii sağlık bakanlığı o doktorlara o devirde tez yazacak zaman vemediği içinde ayrıca suçludur. Eski reçetelerinizi, teşhislerinizi de, acil vakalarıda tez yapabilirsiniz. Tez bence protokol defterinin taa kendisi olabilir. 
Aile Hekimliği ama UZMANLIK BELGESİ isteyin. 

Not: zaten başka uzman olanlar genede ayrıca Aile Hekimliği Uzmanlık Belgesi hakkını söylerse, piyasada maaşı daha çok olur. 
O dönemde Aile Hekimliği Uzmanlık ihtisas yabancı dil bilme şartı sınav ile idi, ama, yabancı dil bilmese bile, hakkıyla 6 yıllık Tıp Fakültesi ni, sayısal fen puanı ile liseden sonra kazanan yabancı dil puanı az olan doktor bile Uzman Aile Hekimi maaş almalı inanıyorum. 
Tabii, hele yabancı dili yüksek olup, Kenan Evren tarafından iki yıl mecburi ye hak ihlali ile yollanan doktorların iki eli heryerde iki yakanızda olsun, hakları size helal olmasın. Ağzını açıp bunu onaylamayan nankörler, bin nesil o doktorların hakkı çocuklarınız, bebeklerinizden çıksın. 
Ulan kafasına sıçtıklarım, bu işlemleri ne bokum yerden geliştirdiniz, sizi orospu çocukları hırsız, ulan o yılın doktorları Kenan Evren köle mi idi. Tüm bu işlemlerin sorumlusu o yıllardaki zorunlu hizmeti yapan Liseden Sonra ösym sınavı yüksek puanla kazanıp kafatasında beyin olan ve tıp fakültesini en az 60 ile bitiren doktorlardı. Evden online 50 puanlı sınav değil. Orospu çocukları hırsızlar, aşağıda yazılan işkemleri götünden mi çıkardın, süs mü idi iki yıl Kenan Evren mecburi doktorları. Ulan o senin beyninin eksikliği, o mecburide iki yıl bedavaya çalışanlar vardıda sen bugün aşağıdaki karneyi çıkardın. Onlar bilgi eğitim kitap vs bile kendi ceplerinden ödeyip eğitim yaptı. O senin karne şusu busu dediğinin hocasıişte apar topar mecburiye gönderilen 1983-1987 mezunlardır. Sizi hırsız, insanı üç kuruşa çalıştıran kıskanç sömürücüler. Kenan Evren onlara üç kuruş bile olsa maaşı süs diye mi verdi. Meğer o doktorların karnelerini o zamanın Sağlık Bakanlığı yazmamış bile, karne diye bişeyi yok etmek şöyle dursun, biryere birşey yazmamışlar bile. Bir hastanın çişi altından personel tarafından alınınca bile, doktordur o işi yapan. Bu ülkenin en yüksek yetkilisi, bakın çıkıyor şunu yaptım bunu yaptım diyor, sırf karar onaylamış veya hayır demiş. Doktorlar onun yaptığını yapınca, bu kişiler, niye altında boklamış, sen doktor temizlemedin elinle demeye getiriyor. 
Aşağıda listeli karne işlemlerin çoğu sağlık memurlarının işidir. Bir doktor nadiren eliyle dikiş atar. Ama her an kanama riski ve takip açıdan, aynı oda veya bitişik odasındadır. 
Mesela aşağıdaki karnede, damar yolu açılması işlemi var, ulan geri zekalı sağlık bakanlığı, bu işlem sağlık memuru, personeli, hemşire işidir, gelsin lise mezunu virine, bu işlemi bir haftada öğreteyim, önemsiz değil, ama hemşirekerin öok yaptığı iş böyledir. Bunu bir ömür boyu yapsa gene lazımdıe, ama hiöbşr lisemezununa Tıp Doktoru nun söylediğim yaklaşımını, değil bir hafta kaç yılda öğretemezsin. Bu doktorlar asıl yıllarca grev yapsında, görün o işlemlet tek bşına doktor yaklaşımları olmadan ne boktur. Mesela robotik doktor işi yapan programlar var, sana tüm hemşire, uzman hemşire işlerini  bir ayda öğreteyim, ama o robotik kitaptan bir bilgiyi açıp idrak etmeyi anlamayı yıllar geçse öğretemem beyin kofsa. 
Sutur atmayı gel sana elin dikiş dikiyorsa, bir ayda öğreteyim. Ama doktor işini eğer liseden sonra ösym de yüksek puan, ve en az 60 yüz üstü bitirmemişse, elli senede yapamaz. 
Bu işlemleri yapmaya yetkisi olsada, yapmayabilir doktor. 
Bazen bir göz doktoru tek bir ameliyat bile yapmaz, sadece gözlük numarası verir. Karnesindeki yüz işten, sadece bir tanesini yapıp elli sene çalışan Doktor olabilir.  Bu karnedeki işlemler ise çok değil, tıp daha çok. Ancak ömrü boyunca öyle görev geldiğinden, bunlardan sadece beş tanesini hep yapan doktor da vardır. 
Sağlık Bakanlığı Doktor ne demek, Hemşire demek, lise sonrası ösym sınavından başlayıp içine sıçtığından. Hemşire ve Doktor hatta kapıcıyı eşit tutup, doktorları kıskandığından, Türkiye de ezilen, tüm sınavları karneleri veren Tıp Doktoru dur. Sadece üç gün grev mi, yıllarca sürmeli Doktor grev. Sağlık Bakanlığı hemşireleri sınavsız uzman yapıp, dokorlara hem sen hemşire gibi ne ellerini hastada çalıştırmıyosun deyip, hemde sınavın, karnen deyip doktorların kafasına sıçmayı hedef bellemiştir. Hemşireler liseden sonra 1983-1987 yıllarında, tıp doktorlarının yarısı puanı bile başaramamıştır. Yani sadece birkaç yıl üst eğitim değil, arada beyin zeka farkı vardır. Bu o yıllarda o nadir bulunan zekaya düşmanlık, beyin emeğinin çalınmasıdır. 1983-1987 mezunlarını elli yıllık türkiye devletinin tüm iktidarları kenan Evren dahil kıskanmıştır. 
1983-1987 mezunu tıp doktorları en azüç bin kadardır. Öyle seçmedirlerki, onların hepsi şu an herbiri, Cumhurbaşkanı olsa, Türkiye belki daha ilerde olurdu, ki zaten Cumhurbaşkanı olmadan asıl Türkiye yi kurtardılar. 

Aşağıdaki karne, bence bir Tıp Doktoru nun beyinsel faaliyeti, kararları, onaylaması, onaylamaması düşünülürse, Uzman Doktor dan ziyade, Uzman Hemşire görevi olmalıdır. Bence bu işlemler, 1983-1987 Tıp Doktorlarının üstlendiği Doktorluk düşünülürse, çok basit işlemlerdir. 
Dediğim gibi, sağlık bakanlığını liseden sonra 1983-1987 de geri zekalarıyla ösym puan alamayanlar doldurduğundan, kıt zekalarıyla Doktor un o yüksek bilgisini tasavvur bile edemezler. Yinede bence bu karneyi yollayın ve 1983-1987 hakkınızı alın. 
Ben şahsen Hemşire gibi çalışan çok Doktor a asla gidip de tedavi olmam. Adam hemşire gibi çalışmaktan, beyni durmuş. 
Hemşireler Amerika da beş kat az maaş alıyor. Tıp Doktoru Amerika da öyle değerli. Yok eğer Türkiye de bu yok ise, Sağlık Bakanlığı Doktorların kafasına sıçmayı görev bellemiştir derim. 
Ey Amerika iyi ki varda, Türkiye deki sağlık personeli hepten boktan olmuyor, hiçbir siyasal parti lideri Türkiye de hastanın apsesini akıtan sağlık personeli kıskanmaz, ama 1983-1987 tıp doktorlarının hepsinin tüm Türkiye başkanlarının koltuğunu istese elinden alırdı bilir. Kıskanır. 

________________
KARNE. 
Dr. 1983-1987 mezunu, ... AİLE HEKIMLIĞI UZMANLIK EĞITIMINİ AŞAĞIDAKİ AYRINTILI PROGRAMLA TAMAMLAMIŞTIR

       TUKMOS karne, 
1983, 1984,1985, 1986,1987 mezunu, tıp doktoru ünvanı, ve tescil numarası alanların karnesidir, 
değil diyen orospu çocuğu, hırsızdır. 

      TIPTA UZMANLIK KURULU 
MÜFREDAT OLUŞTURMA VE STANDART BELİRLeme, KARNE:

       Aile hekimi KLİNİK YETKİNLİKLER
     Uzman Hekim aşağıda listelenmiş klinik yetkinlikleri ve eğitimi boyunca edindiği diğer 
     bütünleyici “temel yetkinlikleri” eş zamanlı ve uygun şekilde kullanarak uygular.

     KLİNİK YETKİNLİK İÇİN KULLANILAN TANIMLAR VE KISALTMALARI 

     Klinik yetkinlikler için; üç ana düzey ve iki adet ek düzey tanımlanmıştır. Öğrencinin 
     ulaşması gereken düzeyler bu üç ana düzeyden birini mutlaka içermelidir. T, ETT ve TT 
     düzeyleri A ve K ile birlikte kodlanabilirken B düzeyi sadece K düzeyi ile birlikte 
     kodlanabilir. B, T ve TT düzeyleri birbirlerini kapsadıkları için birlikte kodlanamazlar.

     B: Hastalığa ön tanı koyma ve gerekli durumda hastaya zarar vermeyecek şekilde ve doğru 
     zamanda, doğru yere sevk edebilecek bilgiye sahip olma düzeyini ifade eder.
     T: Hastaya tanı koyma ve sonrasında tedavi için yönlendirebilme düzeyini ifade eder.

11.09.2019 ’den itibaren geçerlidir.             TUKMOS AİLE HEKİMLİĞİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI, v.2.4
TT: Ekip çalışmasının gerektirdiği durumlar dışında herhangi bir desteğe gereksinim  
duymadan hastanın tanı ve tedavisinin tüm sürecini yönetebilme düzeyini ifade eder.  
ETT: Ekip çalışması yaparak hastanın tanı ve tedavisinin tüm sürecini yönetebilme düzeyini  
ifade eder.
Klinik yetkinliklerde bu düzeylere ek olarak gerekli durumlar için A ve K yetkinlik düzeyleri  
eklenmektedir:
A: Hastanın acil durum tanısını koymak ve hastalığa özel acil tedavi girişimini  
uygulayabilme düzeyini ifade eder.
K: Hastanın birincil, ikincil ve üçüncül korunma gereksinimlerini tanımlamayı ve gerekli  
koruyucu önlemleri alabilme düzeyini ifade eder.
KLİNİK YETKİNLİK: 
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ (FMF)
AKUT BATIN
AKUT ROMATİZMAL ATEŞ  
(ARA)
AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ
AKUT VE KRONİK BÖBREK  
YETMEZLİĞİ
ALERJİSİ OLAN HASTA
ALT SOLUNUM YOLU  
ENFEKSİYONU
AMFİZEM
ANEMİ
ANKSİYETE BOZUKLUĞU
ANORMAL VAJİNAL KANAMA
ASİT
ASTIM
BAĞ DOKUSU HASTALIKLARI
BENİGN PROSTAT  
HİPERTROFİSİ
BESLENME BOZUKLUĞU
BRONŞİEKTAZİ
ÇEVRE KAYNAKLI HASTALIKLAR
DEMANS
DEPRESYON
DERİ VE YUMUŞAK DOKU  
ENFEKSİYONU
DİĞER CİNSEL YOLLA BULAŞAN  
HASTALIK OLAN HASTA
DİSK HERNİSİ  
(KOMPLİKASYONSUZ)
DİSLİPİDEMİLER
DİSMENORE
DİYABET
DOĞUM VE DOĞUM SONRASI  
KOMPLİKASYONLARI
DÖKÜNTÜLÜ HASTA
ENSEFALİT
FİBROMİYALJİ
GASTRİT VE PEPTİK ÜLSER
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM  
ENFEKSİYONU
GEBELİK KOMPLİKASYONLARI
GIS KANAMASI
HIV (+) HASTA
HİPERTANSİYON
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İNFERTİLİTE
İNME
İSKEMİK KALP HASTALIĞI
JİNEKOLOJİK ENFEKSİYONLAR
KALP KAPAK HASTALIKLARI
KALP YETMEZLİĞİ
KARACİĞER YAĞLANMASI
KAZA, ZEHİRLENME VE  
YARALANMA
KOAH
KONJENİTAL ANOMALİLİ  
HASTA
LEİOMİYOMA UTERİ
MALİGNİTE
MENENJİT
MESLEK HASTALIKLARI
NEFRİT
NEFROTİK SENDROM
OBEZİTE
OSTEOARTRİT
OSTEOPOROZ
PERİFERİK DAMAR  
HASTALIKLARI
PERİNATAL ENFEKSİYONLAR
PNÖMOTORAKS
PSİKOZ
RİTM BOZUKLUKLARI
ROMATOİD ARTRİT
SAFRA KESESİ HASTALIKLARI
SOMATOFORM BOZUKLUK
TALASSEMİ
TİROİD HASTALIKLARI
TÜBERKÜLOZ
ÜST SOLUNUM YOLU  
ENFEKSİYONU
VİRAL HEPATİT
YABANCI CİSİM ASPİRASYONU
YEME BOZUKLUKLUĞU 

GİRİŞİMSEL YETKİNLİKLER
Uzman Hekim aşağıda listelenmiş uygulama yetkinlikleri ve eğitimi boyunca edindiği diğer  
bütünleyici “temel yetkinlikleri” eş zamanlı ve uygun şekilde kullanarak uygular.
Girişimsel yetkinlikler için dört düzey tanımlanmıştır. 
1: Girişimin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olma ve bu konuda gerektiğinde açıklama  
yapabilme düzeyini ifade eder.
2: Acil bir durumda, kılavuz veya yönerge eşliğinde veya gözetim ve denetim altında bu girişimi  
yapabilme düzeyini ifade eder.
3: Karmaşık olmayan, sık görülen tipik olgularda girişimi uygulayabilme düzeyini ifade eder.
4: Karmaşık olsun veya olmasın, her tür olguda girişimi uygulayabilme düzeyini ifade eder.
GİRİŞİMSEL YETKİNLİKLER
SEMPTOM VE BAŞVURU  
NEDENLERİNİN YÖNETİMİ
ATEŞLİ HASTA
3
2
YE, UE, BE
BAŞ AĞRISI
3
2
YE, UE, BE
BEL AĞRISI
3
2
YE, UE, BE
BOĞAZ AĞRISI
3
2
YE, UE, BE
BOYUN AĞRISI
3
2
YE, UE, BE
ÇARPINTI
3
2
YE, UE, BE
DAVRANIŞ SORUNLARI OLAN  
HASTA
3
2
YE, UE, BE
DİSPEPTİK YAKINMALAR
3
2
YE, UE, BE
DİZ AĞRISI
2
2
YE, UE, BE
EKLEM AĞRISI
2
2
YE, UE, BE
ELE GELEN KİTLE
2
2
YE, UE, BE
GALAKTORE
2
2
YE, UE, BE

GÖĞÜS AĞRISI (KARDİYAK VE  
KARDİYAK OLMAYAN)
3
2
YE, UE, BE
HALSİZLİK/YORGUNLUK
3
2
YE, UE, BE
HEMATÜRİ
3
2
YE, UE, BE
HİRSUTİSMUS
2
2
YE, UE, BE
İDRAR KAÇIRMA
3
2
YE, UE, BE
İSHALLİ HASTA
3
2
YE, UE, BE
İŞTAHSIZLIK
3
2
YE, UE, BE
JİNEKOMASTİ
1
2
YE, UE, BE
KABIZLIK YAKINMASI
3
2
YE, UE, BE
KANAMALI HASTA
2
2
YE, UE, BE
KARIN AĞRISI
3
2
YE, UE, BE
KIRIK
2
2
YE, UE, BE
KİLO KAYBI (İSTEMSİZ)
3
2
YE, UE, BE
KONVÜLZİYON
2
2
YE, UE, BE
KRONİK AĞRI
3
2
YE, UE, BE
LENFADENOPATİ
2
2
YE, UE, BE
MALNUTRİSYON
2
2
YE, UE, BE
ÖDEM
2
2
YE, UE, BE
ÖKSÜRÜK
3
2
YE, UE, BE
PARESTEZİ/PARALİZİ
2
2
YE, UE, BE

PELVİK AĞRI
2
2
YE, UE, BE
SARILIK
3
2
YE, UE, BE
SOLUNUM SIKINTISI
3
2
YE, UE, BE
UNUTKANLIK
2
2
YE, UE, BE
VAJİNAL KANAMA
2
2
YE, UE, BE
YUMUŞAK DOKU TRAVMASI
3
2
YE, UE, BE
UYGULAMA BECERİLERİ
AİLE GÖRÜŞMESİ
3
YE, UE, BE
2
BESLENMENİN  
DEĞERLENDİRİLMESİ
3
YE, UE, BE
1
DANIŞMANLIK VEREBİLME  
(SİGARA BIRAKMA, BESLENME,  
KONTRASEPSİYON, GENETİK, VB.  
KONULARINDA)
4
YE, UE, BE
2
DEKONTAMİNASYON‐
DEZENFEKSİYON‐STERİLİZASYON
4
1
YE, UE, BE
EKG ÇEKEBİLME VE  
DEĞERLENDİREBİLME
3
YE, UE, BE
1
GÖRÜNTÜLEME
YÖNTEMLERİNİN ETKİN  
KULLANIMI VE SONUÇLARININ  
DEĞERLENDİRİLMESİ
2
YE, UE, BE
1
GÖZ DİBİNE BAKMA VE  
NORMALDEN AYIRTEDEBİLME
2
YE, UE, BE
1
İLGİLİ KONULARDA HASTA  
EĞİTİMİ
4
YE, UE, BE
2
JİNEKOLOJİK MUAYENE
3
1
YE, UE, BE
KÖTÜ HABER VEREBİLME
4
2
YE, UE, BE
KÜLTÜR‐ANTİBİYOGRAM İÇİN  
ÖRNEK ALMA VE SONUÇLARINI  
DEĞERLENDİRME
3
1
YE, UE, BE

LABORATUVAR TETKİKLERİNİN  
ETKİN KULLANIMI VE
SONUÇLARININ
3
1
DEĞERLENDİRİLMESİ
MENTAL DURUM
DEĞERLENDİRMESİ
3
1
NÖROLOJİK VE KAS İSKELET
SİSTEMİ MUAYENESİ
3
1
PAP SÜRÜNTÜSÜ VE HPV
ÖRNEKLEMESİ YAPABİLME VE
RAPORLARINI
3
2
DEĞERLENDİREBİLME
PEAK‐FLOWMETER YAPMA VE
SONUÇLARINI DEĞERLENDİRME
3
1
PPD DEĞERLENDİRME
3
1
PSİKİYATRİK GÖRÜŞME
3
1
SEVK VE KONSÜLTASYON
4
2
SPİROMETRE KULLANABİLME VE
SONUÇLARINI DEĞERLENDİRME
3
1
YARA VE YANIK BAKIMI
2
1
APSE AÇMA, DRENE ETME
2
1
DAMAR YOLU AÇILMASI (ÇOCUK
VE ERİŞKİN)
4
1
AŞILARI UYGULAYABİLME
4
2
ATEL UYGULAMASI VE HASTA
TRANSPORTU
3
1
YENİDOĞANDAN TOPUK KANI
ALMA
4
1
RIA UYGULANMASI VE
ÇIKARILMASI
4
2

16
GİRİŞİMSEL YETKİNLİKLER
ÜRİNER SONDA TAKMA VE  
ÇIKARMA
3
1
YE, UE, BE
SÜTÜR ATMA/ALMA
3
1
YE, UE, BE
NAZOGASTRİK SONDA  
TAKMA VE ÇIKARMA
3
1
YE, UE, BE
YÖNETSEL UYGULAMA  
BECERİLERİ
ÇAĞDAŞ İLETİŞİM TEKNİKLERİNİ  
KULLANABİLME
4
2
YE, UE, BE
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK  
KURUMLARINI YÖNETME
4
2
YE, UE, BE
SÜREKLİ MESLEKSEL GELİŞİMİ  
PLANLAYABİLME
4
2
YE, UE, BE
VERİ ANALİZİ YAPABİLEN  
PROGRAMLARIN TEMEL  
ÖZELLİKLERİNİ TANIMA VE  
KULLANMA
4
2
YE, UE, BE
EĞİTİM VE DANIŞMANLIK  
UYGULAMALARI/GÖREVLERİ
BAĞIŞIKLAMA
4
2
YE, UE, BE
BİREYE ÖZGÜ GEREKLİ TARAMA  
TESTLERİNİN BELİRLENMESİ
4
2
YE, UE, BE
BİREYİN SAĞLIK İNANIŞLARININ  
ORTAYA ÇIKARILMASI, SAĞLIK  
KARARLARINA KATILIMININ  
SAĞLANMASI
4
2
YE, UE, BE
BİREYİN SAĞLIK RİSKLERİNİN  
BELİRLENMESİ
4
YE, UE, BE
2
ENGELLİ HASTANIN VE AİLE  
ETKİLEŞİMİNİN YÖNETİMİ
4
2
YE, UE, BE
EVDE SAĞLIK HİZMETİ SUNUMU  
VE EVDE HASTA YÖNETİMİ
4
2
YE, UE, BE
FARKLI DURUMLARA UYGUN  
EĞİTİM PLANI YAPMA VE  
UYGULAMA
4
2
YE, UE, BE
GEBELİK YÖNETİMİ
3
2
YE, UE, BE
HASTALAR İÇİN EĞİTİM  
MATERYALİ HAZIRLANMASI
4
2
YE, UE, BE
KRONİK HASTALIK YÖNETİMİ
3
2
YE, UE, BE
MENOPOZ YÖNETİMİ
3
2
YE, UE, BE
MULTİMORBİDİTENİN YÖNETİMİ
3
2
YE, UE, BE
Yöntem
Düzey
Kıdem
11.09.2019 ’den itibaren geçerlidir.
TUKMOS AİLE HEKİMLİĞİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI, v.2.4
17
GİRİŞİMSEL YETKİNLİKLER
ÖLMEKTE OLAN HASTA VE
4
2
YE, UE, BE
AİLESİNE YAKLAŞIM
SAĞLIK DANIŞMANLIĞI YAPMA
4
2
YE, UE, BE
SAĞLIKLI BİREY/HASTA EĞİTİMİ
4
2
YE, UE, BE
PLANLAMA VE UYGULAMA
SAĞLIKLI CİNSEL YAŞAM
4
2
YE, UE, BE
DANIŞMANLIĞI
TÜTÜN BAĞIMLILIĞI YÖNETİMİ
4
2
YE, UE, BE
ÇOCUK VE ERGEN SAĞLIĞIN
3
2
YE, UE, BE
KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ
FİZİKSEL, DUYGUSAL VE CİNSEL
İSTİSMARIN VE ŞİDDETİN
3
2
YE, UE, BE
ÖNLENMESİ
BİREYİN SAĞLIK YÖNETİMİ
SEYAHAT TIBBI
(DİNİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL
3
3
YE, UE, BE
TURİZM, GÖÇERLER, YURT İÇİ VE
DIŞINDA ÇALIŞANLAR) YÖNETİMİ
YAŞLI SAĞLIĞININ YÖNETİMİ
3
3
YE, UE, BE
4. ÖĞRENME VE ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
TUKMOS tarafından önerilen öğrenme ve öğretme yöntemleri üçe ayrılmaktadır:  
“Yapılandırılmış Eğitim Etkinlikleri” (YE), “Uygulamalı Eğitim Etkinlikleri” (UE) ve “Bağımsız ve  
Keşfederek Öğrenme Etkinlikleri” (BE).
4.1. Yapılandırılmış Eğitim Etkinlikleri (YE)  
 
        

6. ROTASYON HEDEFLERİ
  ROTASYON SÜRESİ/AY         ROTASYON DALI

             4 AY            İÇ HASTALIKLARI

             4 AY            ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

             3 AY            KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

             2 AY            RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

             1 AY            ACİL TIP

             1 AY            GÖĞÜS HASTALIKLARI

             1 AY            DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLARI

             1 AY            KARDİYOLOJİ

                             Aşağıdaki dallar arasından uzmanlık öğrencisinin tercihi 
                             göz önünde bulundurularak program yöneticisi tarafından 

                             seçilen sadece birinde;
             1 AY
                                   ‐NÖROLOJİ,

                                   ‐FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON,

                                   ‐GENEL CERRAHİ





                      İÇ HASTALIKLARI ROTASYONU

                          KLİNİK YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                            Yetkinlik Düzeyi

  ADRENAL BEZ HASTALIKLARI                                      ETT

  AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ                                          ETT

  AKUT KARACİĞER YETMEZLİĞİ                                      B

  AKUT ROMATİZMAL ATEŞ (ARA)                                    ETT

  AKUT VE KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ                              ETT

  ALERJİ                                                        ETT

  ANEMİ                                                         ETT


  ASİT                                                          ETT

  BAĞ DOKUSU HASTALIKLARI                                       ETT

  BEHÇET HASTALIĞI                                               T

  BİLİYER SİSTEM HASTALIKLARI                                   ETT

  BÖBREK TAŞ HASTALIĞI                                          ETT

  ÇEVRE KAYNAKLI HASTALIKLAR                                    ETT

  DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI, OSTEOARTRİT                   ETT

  DİSLİPİDEMİLER                                                ETT

  DİYABET                                                       ETT

  ENDOKRİN ACİLLER                                               B

  HİPERTANSİYON                                                 ETT

  ENFEKSİYÖZ BAĞIRSAK HASTALIKLARI                              ETT
  ENFEKSİYÖZ VE POSTENFEKSİYÖZ ARTRİTLER VE REAKTİF İNFLAMATUAR ETT
  HASTALIKLAR
  FİBROMİYALJİ                                                  ETT
  GASTRİT, DUODENAL ÜLSER                                       ETT
  GASTROİNTESTİNAL SİSTEM ENFEKSİYONU                           ETT
  GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI ve ÖZOFAJİT                   ETT
  GEBELİKTE HİPERTANSİYON                                       ETT
  GLOMERÜLONEFRİT, NEFROTİK SENDROM                             ETT
  GONAD HASTALIKLARI                                            ETT
  GUT ARTRİTİ                                                   ETT
  HİPOFİZ‐HİPOTALAMUS HASTALIKLARI                              ETT
  HİPOGLİSEMİ                                                   TT
  İNFLAMATUAR EKLEM HASTALIKLARI                                ETT
  İNFLAMATUVAR BAĞIRSAK HASTALIKLARI                             B
  İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMU                                    ETT
  İSKEMİK KALP HASTALIĞI                                        ETT
  KALP KAPAK HASTALIKLARI                                       ETT
  KALP YETMEZLİĞİ                                               ETT
  METABOLİK KEMİK HASTALIKLARI                                  ETT
  OBEZİTE                                                       ETT
  BESLENME BOZUKLUKLARI                                         TT
  OSTEOPOROZ                                                    ETT
  OTOİMMÜN BAĞ DOKUSU HASTALIKLARI                               B
  PERİFERİK DAMAR HASTALIKLARI                                  ETT
  ROMATOİD ARTRİT                                               ETT
  SIVI VE ELEKTROLİT DENGE BOZUKLUKLARI                          B

  TALASEMİ                                                      ETT
  TİROİD HASTALIKLARI                                           ETT
  TİROİD NODÜLÜ                                                 ETT
  ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI                                  ETT
  ÜRİNER SİSTEM OBSTRÜKSİYONU                                   ETT
  VİRAL HEPATİT                                                 ETT
  YUMUŞAK DOKU ROMATİZMALARI                                    ETT
                        GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  AKINTIDAN; YARADAN, DOKUDAN; SÜRÜNTÜ ALMA VE SONUÇLARI 
                                                                     3
  DEĞERLENDİRME

  ARTER KANI ALMA VE SONUÇLARI DEĞERLENDİRME                         2

  DERİN YARA KÜLTÜRÜ ALINMASI                                        2

  ENTERAL BESLENME PLANI YAPABİLME                                   2

  HEMODİYALİZ TEDAVİSİ ALAN HASTANIN YÖNETİMİ                        1

  GİS KANAMASI OLAN HASTA YÖNETİMİ                                   2

  GASTROİNTESTİNAL HASTALIKLARDA BESLENME                            2

  KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ SONUÇLARININ YORUMLANMASI               3

  KORUYUCU İLAÇ UYGULAMALARI (ASETİLSALİSİLİK ASİT, PRENATAL FOLİK 
                                                                     3
  ASİT, VB)

  KRONİK YARA (DİYABETİK AYAK, VENÖZ ÜLSER,  BASI YARASI VB.)
                                                                     3
  ÖNLENMESİ, DEĞERLENDİRİLMESİ, BAKIMI, TAKİBİ

  NAZOGASTRİK TÜP YERLEŞTİRME                                        2

  NUTRİSYON TARAMA TESTLERİ YAPMA VE DEĞERLENDİREBİLME               2

  ORAL GLUKOZ TOLERANS TESTİ YAPILMASI VE YORUMLANMASI               3

  PARENTERAL BESLENME PLANI YAPABİLME                                2

  PERİFERİK YAYMA   VE  KALIN  YAYMA   YAPMA   ve  SONUÇLARI
                                                                     2
  DEĞERLENDİRME

  TOTAL VÜCUT YAĞ MİKTARI‐ ORANI ÖLÇÜMÜ (TANİTA İLE)                 3

  VÜCUT SIVILARINDAN ÖRNEK ALMA VE SONUÇLARI DEĞERLENDİRME           2








               ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ROTASYONU

                            KLİNİK YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                                Yetkinlik Düzeyi

  PEDİATRİK NÖROLOJİK HASTALIKLAR                                    B

                          GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  AŞI VE ENJEKSİYON YAPMA                                            3

  DAMAR YOLU AÇMA                                                    3

  ENTERAL BESLENME                                                   1

  FOTOTERAPİ                                                         1

  GAİTA MİKROSKOBİSİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ                  2

  GASTRİK LAVAJ                                                      2

  GÖZ DİBİ MUAYENESİ                                                 2

  MESANE KATETERİZASYONU                                             2

  NAZOGASTRİK TÜP YERLEŞTİRME                                        2

  NONİNVAZİV VENTİLASYON                                             2

  OTOSKOPİK MUAYENE                                                  3

  PEDİATRİK ACİL DURUMLARIN YÖNETİMİ                                 2

  SAĞLIKLI ÇOCUK GELİŞİMİ VE İZLENMESİ                               3

  TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ                                              3

  YENİDOĞAN CANLANDIRMASI                                            2

  YENİDOĞAN MUAYENESİ                                                2

  YENİDOĞAN TARAMALARI                                               3

  REAKTİF HAVAYOLU HASTALIKLARININ TANI VE TEDAVİSİ                  2





11.09.2019 ’den itibaren geçerlidir.       TUKMOS AİLE HEKİMLİĞİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI, v.2.4
                                     26







                KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ROTASYONU

                          GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                                 Yetkinlik Düzeyi

  AMNİYOSENTEZ, KORYON VİLLÜS BİYOPSİSİ VE FETAL KAN ÖRNEKLEMESİ      1
  HAKKINDA DANIŞMANLIK VEREBİLME

  ANORMAL VAJİNAL KANAMA TEDAVİSİ                                     2

  BENİGN MEME HASTALIKLARI YÖNETİMİ                                   2

  CİNSEL YOLLA  BULAŞAN   ENFEKSİYONLARIN TANISI, TEDAVİSİ VE
                                                                      2
  KORUNMA

  DOĞUM VE DOĞUM SONRASI KOMPLİKASYONLARI                             2

  ENDOMETRİOZİS TANI VE TEDAVİSİ                                      1

  GEBE MUAYENESİ VE GEBE TAKİBİ YAPABİLME                             2

  GEBELİK KOMPLİKASYONLARI                                            1

  GEBELİKTE GÜVENLİ İLAÇ KULLANIMI                                    2

  GENETİK DANIŞMANLIK                                                 2

  GENİTAL TRAVMALAR                                                   2

  İNFERTİLİTE TANISI VE TEDAVİSİ                                      2

  JİNEKOLOJİK ENFEKSİYONLAR TANISI, TEDAVİSİ VE KORUNMA               2

  JİNEKOLOJİK MALİGNİTELERDE TANI VE KORUNMA                          1

  JİNEKOLOJİK MUAYENE YAPABİLME                                       2

  LEİOMİYOMA UTERİ TANISI VE TEDAVİSİ                                 1

  NORMAL VAJİNAL DOĞUM YAPTIRABİLME                                   2

  OBSTETRİK VE JİNEKOLOJİK GİRİŞİMLER VE BECERİLER (ACİL DOĞUM, 
  SPEKULUMLA VAJİNAL MUAYENE, SEKSÜEL SUİSTİMAL OLGUSUNUN             2

  DEĞERLENDİRİLMESİ)

  PEDİATRİK VE ADOLESANIN JİNEKOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ                 2

  PERİMENOPOZ DÖNEM YÖNETİMİ                                          3

  PERİNATAL ENFEKSİYONLARIN TANI VE TEDAVİSİ                          2

  RİSKLİ GEBELİKLERİN TANISI                                          2

  TANISAL JİNEKOLOJİK GİRİŞİMLER (ENDOMETRİYAL BİYOPSİ, KOLPOSKOPİ,   1
  HİSTEROSKOPİ)

  TIBBİ NEDENLERLE GEBELİK SONLANDIRILMASI                            1









                 RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ROTASYONU

                          GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                                 Yetkinlik Düzeyi

  ACİL DURUMLARDA AYIRICI TANI VE İLK MÜDAHALE                        2

  DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİSİ             2

  HASTA DEĞERLENDİRME (PSİKİYATRİK ÖYKÜ ALMA, RUHSAL DURUM 
  MUAYENESİ, OLGU FORMÜLASYONU, RİSK DEĞERLENDİRMESİ)                 3

  İLAÇ TEDAVİLERİ (GENEL İLAÇ TEDAVİLERİ, ÖZEL DURUMLARDA İLAÇ 
                                                                      2
  TEDAVİLERİ, ACİL DURUMLARDA İLAÇ TEDAVİLERİ)

  KİŞİLİK TESTLERİ (OBJEKTİF TESTLER (MMPI VB TESTLER), PROJEKTİF     1
  TESTLER (RORSCHACH, TAT, VB))

  NÖROPSİKİYATRİK MUAYENE                                             2



11.09.2019 ’den itibaren geçerlidir.        TUKMOS AİLE HEKİMLİĞİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI, v.2.4
                                  27




  PSİKİYATRİK DEĞERLENDİRME ÖLÇEKLERİNİN KULLANIMI 

  (GÖRÜŞMECİNİN DEĞERLENDİRDİĞİ ÖLÇEKLER (HAMİLTON DEPRESYON
                                                                 3
  ÖLÇEĞİ, MİNİ MENTAL DURUM DEĞERLENDİRMESİ, PANSS, MADRS,

  KLİNİK GLOBAL İZLENİM ÖLÇEĞİ, VB))

  PSİKİYATRİK HASTA VE AİLESİNE YAKLAŞIM, TIBBİ VE PSİKOLOJİK
  DESTEĞİN PLANLANMASI                                           3

  PSİKOZ TANISI VE TEDAVİSİ                                      2

  RAPOR DÜZENLEME (ADLİ RAPORLAR, TIBBİ RAPORLAR)                2

  YEME BOZUKLUKLUĞU TANISI VE TEDAVİSİ                           1

  ZEKA TESTLERİ                                                  1







                          ACİL TIP ROTASYONU

                        GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                            Yetkinlik Düzeyi

  ABSE İNSİZYON VE DRENAJI, YUMUŞAK DOKU YARALANMALARI VE 
                                                                 2
  LASERASYONLARIN TEDAVİSİ VE PRİMER YARA KAPAMA

  ACİL HAVA YOLU AÇMA, ENTÜBASYON, TREAKEOSTOMİ                  2

  ACİL TETKİK VE TESTLERİN ETKİN KULLANIMI VE YORUMLANMASI       3

  ADLİ TIP (UYGUN ADLİ BİLDİRİMLERİ YAPMA)                       2

  ALERJİ, ANAFİLAKSİ TANI VE TEDAVİSİ                            2

  GASTRİK LAVAJ                                                  2

  GEREĞİ HALİNDE İLERİ TETKİK VE TESTLERİN, HIZLI VE ETKİN BİR BİÇİMDE 
                                                                 2
  PLANLANMASI VE UYGULANMASI

  KAS‐İSKELET SİSTEM GİRİŞİMLERİ (FRAKTÜR İMMOBİLİZASYONU, SPLİNT 
                                                                 2
  UYGULAMA (FLASTER, BANT, SPANCH, BANDAJ)

  KRİTİK HASTANIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TRANSPORTU                2

  NÖROLOJİK GİRİŞİM VE BECERİLER (GKS DAHİL BİLİNÇ KAYBI 
                                                                 2
  DEĞERLENDİRMESİ)

  OFTALMİK GİRİŞİM VE BECERİLER (GÖZDEN YABANCI CİSİM ÇIKARILMASI, 
                                                                 2
  GÖZÜN KAPATILMASI)

  SICAK ÇARPMALI HASTANIN MONİTORİZASYONU, HİPER‐HİPOTERMİ 
  ÖNLEME VE TEDAVİSİ)                                            2

  SOLUNUM VE VENTİLASYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ, ARTER KAN GAZI 
  SONUCUN DEĞERLENDİRİLMESİ                                      2

  TEMEL YAŞAM VE İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ                    3

  ZEHİRLENME VE TRAVMA HASTASININ İLK DEĞERLENDİRMESİ VE 
                                                                 2
  STABİLİZASYONU








                 GÖĞÜS HASTALIKLARI ROTASYONU

                        GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                            Yetkinlik Düzeyi

  AKCİĞER GRAFİSİ YORUMLAMA                                      2

  AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ YÖNETİMİ                               2

  ALERJİK DERİ TESTLERİ                                          2



11.09.2019 ’den itibaren geçerlidir.     TUKMOS AİLE HEKİMLİĞİ ÇEKİRDEK MÜFREDATI, v.2.4
                                   28




  ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARININ TANISI, TEDAVİSİ VE 
                                                                   2
  KORUNMA

  ÇEVRE KAYNAKLI SOLUNUMSAL HASTALIKLARIN TANISI, TEDAVİSİ VE      2
  KORUNMA

  KAN GAZI TAYİNİ VE OKSİMETRİ UYGULAMA VE YORUMLAMA               2

  KEMOTERAPİ VE İMMÜNOTERAPİ UYGULAMALARI                          1

  KRONİK OBSTRUKTİF AKCİĞER HASTALIĞININ TANISI, TEDAVİSİ VE 
                                                                   2
  KORUNMA

  MİKROBİYOLOJİK TESTLERİ YORUMLAMA                                2

  PNÖMOTORAKS TANISI VE TEDAVİSİ                                   1

  PULMONER REHABİLİTASYON VE AKCİĞER FİZYOTERAPİSİ                 2

  SOLUNUMSAL MESLEK HASTALIKLARI TANISI, TEDAVİSİ VE KORUNMA       2

  SPİROMETRİ KULLANABİLME VE SONUÇLARINI YORUMLAMA                 2

  TRAKEOSTOMİ                                                      2

  TÜBERKÜLİN DERİ TESTİ                                            3

  TÜBERKÜLOZ TANISI, TEDAVİSİ VE KORUNMA                           2







                DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR ROTASYONU

                         GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                              Yetkinlik Düzeyi

  BAKTERİYEL VE VİRAL CİLT ENFEKSİYONLARININ TANI VE TEDAVİSİ      2

  CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN TANI VE TEDAVİSİ              2

  DERİNİN PARAZİTER HASTALIKLARI VE ENFESTASYONLARININ TANI VE 
                                                                   2
  TEDAVİSİ

  DERİNİN PRİMER LEZYONLARININ TANINMASI                           3

  DERİNİN SEKONDER LEZYONLARININ TANI ve TEDAVİSİ                  2

  DERMATOFİT ENFEKSİYONLARINDA TANIYA YARDIMCI TAZE PREPARAT 
                                                                   1
  HAZIRLANMASI VE MİKROSKOBİK DEĞERLENDİRİLMESİ

  EVDE VEYA AYAKTAN TAKİP VE TEDAVİ EDİLECEK HASTALARA 
                                                                   1
  HAZIRLANACAK MAJİSTRAL İLAÇLARIN KULLANIMI VE DANIŞMANLIK

  İLAÇ REAKSİYONLARI (TOKSİDERMİLER) TANI VE TEDAVİSİ              1

  KULLANILAN YEREL VE SİSTEMİK İLAÇLARIN POTENSLERİNİ SAYABİLME VE 2
  KLİNİĞE UYARLAYABİLME

  ORAL MUKOZA DERMATOZLARININ TANI VE TEDAVİSİ                     2

  PEDİYATRİK DERMATOZLARIN TANI VE TEDAVİSİ                        1

  SAÇ HASTALIKLARI TANI VE TEDAVİSİ                                2

  SİSTEMİK HASTALIKLARIN CİLT BULGULARININ TANI VE TEDAVİSİ        2

  STEROİD TEDAVİLERİNDE İLAÇTAN KESME PROTOKOLLERİNİN 
  UYGULANMASI                                                      2

  TANISAL GİRİŞİMLER (ELEKTROKOTERİZASYON, KİMYASAL

  KOTERİZASYON, KRİYOTERAPİ, İNTRALEZYONEL ENJEKSİYON, DERİ 
  LEZYONLARININ CERRAHİ EKSİZYONU, TIRNAK CERRAHİSİ, YARA BAKIMI   2

  VE YARA ÖRTÜSÜ UYGULAMALARI)

  TIRNAK HASTALIKLARI TANI VE TEDAVİSİ                             2

  WOOD LAMBASI KULLANMA                                            2




                        KARDİYOLOJİ ROTASYONU

                      KLİNİK GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                            Yetkinlik Düzeyi

  AKUT ROMATİZMAL ATEŞ (ARA)                                    TT

  AORT ANEVRİZMASI                                               B

  DİSLİPİDEMİ                                                   ETT

  İSKEMİK KALP HASTALIĞI                                        ETT

  KALP KAPAK HASTALIKLARI                                       ETT

  KALP YETMEZLİĞİ                                               ETT

  MİYOKARDİT/ENDOKARDİT/PERİKARDİT                               B

  PERİFERİK DAMAR HASTALIKLARI                                 ETT, K

  RİTİM BOZUKLUKLARI                                           ETT, K

                        GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  EKG ÇEKME VE DEĞERLENDİRME                                     3

  EKO RAPOR DEĞERLENDİRME                                        2







         SEÇMELİ OLARAK TERCİH EDİLEBİLECEK ROTASYONLAR



                      GENEL CERRAHİ ROTASYONU

                       GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

 Yetkinlik Adı                                            Yetkinlik Düzeyi

 ABSE DRENE ETME                                                3

 CERRAHİ HASTALIKLARA ACİL YAKLAŞIM VE SEVK KRİTERLERİNİN 
                                                                2
 UYGULANMASI

 DEBRİDMAN UYGULAMA                                             2

 LOKAL ANESTEZİ UYGULAMA                                        2

 SÜTUR ATMA/ALMA                                                3





              FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ROTASYONU

                       GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ

  Yetkinlik Adı                                           Yetkinlik Düzeyi

  AKUT VE KRONİK AĞRIYA YOL AÇAN FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 
  VE AYIRICI TANISI                                             1

  MONO VE POLİARTRİTLERİN AYIRICI TANISI                        1

  OSTEOARTRİTİN TANISI, TEDAVİSİ VE KORUNMA                     2

  ROMATOİD ARTRİTİN TANISI, TEDAVİSİ                            2

  DİSK HERNİSİ TANISI, TEDAVİSİ VE KORUNMA                      2

  AĞRI YÖNETİMİ                                                 2

  BASI YARALARININ TANISI, TEDAVİSİ VE ÖNLENMESİ                2

  KAS İSKELET MUAYENESİ YAPABİLME                               1

  LABORATUVAR TESTLERİ VE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİNİN UYGUN 
                                                                2
  KULLANIMI VE SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

  EGZERSİZ REÇETE EDEBİLME                                      2

  İNME HASTASI REHABİLİTASYON                                   2

                         NÖROLOJİ ROTASYONU
                          KLİNİK YETKİNLİK HEDEFLERİ

 Yetkinlik Adı                                             Yetkinlik Düzeyi
 BİLİNÇ BOZUKLUKLARI                                            ETT
 DEMANS                                                         ETT
 DEMİYELİNİZAN HASTALIKLARI                                     ETT
 EPİLEPSİ                                                       ETT
 HAREKET BOZUKLUKLARI                                           ETT
 KAS HASTALIKLARI                                               ETT
 KÖK VE PLEKSUS HASTALIKLARI                                    ETT
 KRANİYAL SİNİR HASTALIKLARI                                    ETT
 MENENJİT, ENSEFALİT                                            ETT
 MOTOR NÖRON HASTALIKLARI                                        B
 NÖROLOJİK HASTALIKLARI                                         ETT
 NÖROMÜSKÜLER KAVŞAK HASTALIKLARI                               ETT
 PERİFERİK SİNİR HASTALIKLARI                                   ETT
 SEREBROVASKULER HASTALIKLAR                                    ETT
 SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONLARI                                   ETT
 UYKU BOZUKLUKLARI                                              ETT
                        GİRİŞİMSEL YETKİNLİK HEDEFLERİ
 GLASGOW KOMA SKALASI                                            2
 GÖZ DİBİNE BAKMA VE NORMALDEN AYIRIMI FARKEDEBİLME              2
 AĞRI YÖNETİMİ                                                   2



7. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

 Eğiticinin uygun gördüğü ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır.



Sağlık Bakanlığı götğnden kıçından habersşz vşr yerdir. Yukarıda Karnefe bekirtimen tüm konu eğitimlerşn hiçbşrşnş tabiikş bşr hemşşre görmemiltir. Ancak 1983-1987 yılları arasında eğitşm alan Tıp Doktoru Mezuniyet Belge akan Sınav ortalama notu: 60 üstğnde olan tüm Tıp Doktoru olanlar bu karneye zaten sahiptir.
Ulan onlar Domtor, kıçı kırık lise sonrası ösym ne idüğü hemşşre, saplık memuru değilki. Bomumun Daplık Bajanlığı Mezuniyet Belgexe bu derslerin karnenin Transkript oöan notların kaydını yırtmış atmıştır. Sağlık Bakanlığı veya YÖK işte böyle hırsız, dalaverecidir. Ülkenim başına geken gmrmemiş trabskrşp, Doktor ders listesş ne bşkecek kğktğrde değildşr, olsa kıskançlıktan Mezuniyet sınav nıtlarının oldupu Dekanlıpı yıkar belki. Hry oradaki üniversite ne bok, 6 yıllık tıp omuyan 6 yılda ne okuyır, dekanlıktan sormayan kültürsüz, kafana sıçmayayım, ya kıskançsın, ya jafabda birkaç tahtan eksik. 
KISACASI, Bu karneye ayrıca TIP FAKÜLTESI tüm derslerden alınan ders sınav notları eklenmelidir. 
O ders notları dekanlıktan Sağlık Bakanlığı na gidiyor mecburi hizmet bittiğinde, ama soyguncu, kanunsuz gangaster sağlık bakanlığı Rektörlük Dekanlıktan yök üstünden 1983-1987 yılları arasında Tıp Doktoru diploması ile birlikte onlara giden İstanbul Tıp Dekanlık Sınav Transkript i yakmış, atmıştır. Nedeni doktoru kıskanan yalancı sahtekar sağlık memuru, hemşire türü olup, bu dedçğim 6 yıllık Transkript sahibi olmayıbeveremeyenlerdir. Orospu çocukları, Dekanlık Transkript i yırtmış atmışlar, nedeni kendilerinin öyle bir transkripti asla olamamış. 
1983-1987 yılları altı yıllık Tıp Fakültesi istisnasız tüm Tıp Doktoru diploma sahipleri, Tıp Fakültesi Dekanlıpa gidip Transkript istemeli, onuda bu dilekçeye sınav sonuç belgesi olarak eklemelidir. 1983-1987 mezunu tüm İstanbul Tıp Tüm Pratisyen Doktorlar o Transkript Sınav Sonucuna, yani yukarıda görülen tüm dersleri, Doktor açısından yapıp sınavda bi not dekanlığa ulaştığından, AİLE HEKİMLİĞİ UZMANIDIR. Bu sınav so ucunu dekanlık göndermeyi unuttuysa neden kendilerinin böyle sınav sonucu yok dşye, sağlık bakanlığı idarecileriistememiş. Nedeni tıp doktorlarının belgelerini yakmak yırtmak yok etmek suçudur. Bir doktor iğne ile suturu aymaz, saplık memuru atar, ama oişi o yapan doktordur ve dekanlıpa genel cerrahi sınav notu ulaşmıştır. 
Ayrıca TIPTA UZMANLIK KURULU SUÇLUDUR CEZALANDIRILMASI GRREKİR: Tıpta uzmanlık kurulu, yukarıda listelen karne listesini altı yıllık tıp fakültesi İstanbul Tıp Dekanlığının ders programını hırsızlıkla çalıp yazmıştır. Şu yıkardaki karne ihtivası, her tıp doktorunun Transkript (Karne) sinin lise sonrası İstanbul Tıp program kitapçığının, yani 1983-1987 İstanbul Tıp tıp fakültesi öğrenci ders eğçtim ptogramının çalınarak isminin değiştirilmesi ile oluşturulmuştur. Hırsızlar, karne yönetmelik için bile İstanbul Tıp  ders program müfredatını çalmışlar. Sıçayım hırsız uzmanlık kurulunun hemşireden uydurma, tıp fakültesi geçmişi soyguncularının kafasına. Bunlar hemşire böyle ders programlarını doktorların fakültelerinden çalan hırsız. 
Tıpta uzmanlık kurulu plagiarism suçu işlemiştir. 1980 yılları, lise sonrası 6 yıllık İstanbul Tıp programlarını yakmış yıkmış, sonra bunları İstanbul Tıp zaten yapmış inkar edip, kendi bomu gibi anlatmıştır. O dönemde İstanbul Tıp uluslararası bu ders prgramlarını, karne(transkript ) ayrıntıları canla başla Türkiye de ilk yapıyordu. Ulan İstanbul Tıp ders listelerini allayıp pullayıp, orijinalini yakıp kimi kandırıyorsun sen uzmanlık kurulu. Sıçmışım sahtekarlığına. 
Yukarıda ki karneyi asıl İstanbul Tıp Fakültesi dekanlığı, program halinde öğrencilere 1983 de vermiştir. Sağlık Bakanlığı hırsız, o programı kendi yaratmış gibi, karne diye renklendirmiştir. Tüm Tıp Doktoru olanların bu karnesi tamamdır, adı 6 yıllık Dekanlık Transkript olarak geçer. 
DOKTORLAR size amıl vereyim, greve devam ederken, gşdin sizin karnelerinizi, ders programlarınızıçalan, yok edenleri mahkemeye vermeyle uğraşın. Hasta bakmakla doktor hakkınızı koruyamazsınız, bu belgelerin iyi saklanması, yok edildipinin bildirilmesi lazım. 

1983-1987 yılları arasında Mecburi Hizmet yapan tüm lise sonrası 6 yıllık Tıp Fakültesi mezunu, Tıp Doktoru diploma ve diploma arkasında tescil no sahipleri, AİLE HEKİMİ UZMANIDIR. Sağlık Bakanlığı onların dekanlık transkrip karnelerini inadına istetmemiş gangasterdir, suçludur. 
Ama neden bu belalar ilkokul diplomasının dersleri ne diye yakılıp yırtılmıyorda, Tıp Doktoru tam 6 sene ayrı ayrı karne notu, transkripte karşı suç işleniyor. Çünkü Tıp Doktoru düşmanıdır YÖK ve Sağlık Bakanlığı. Bunlar Tıp Doktoru öyle düşmanıdır ki, bunların değil Tıp, ilkomul karnelerini bile yırtıp yaksalar kıskançlıkları bştmez. Çğnki özellikle 1980-1
2015 yılları arasında Tıp Fakültesi giriş ösym puanları düşük ve beyinkerşnin beyin değil bok doöu olduğu ortaya çıkmıl, doktır kıskançlığından ne yapsalat şaşırmışlardır. 
1980-2015 yıllar arasında, lise sonrası ÖSYM den hakkıyla fen sayısal yüksek puan alan her tıp doktoru nun zekasını kıskanır politikacı, devlet bürokratların hepsi. Onların hepsi en az bin tanedir. Hepsi bşr Cumhurbaşkanıdır. Ama doktor olmayı seçip, artık yer bırakıp oralara bürokrat getirmişlerdir. Ulan nankörler size çoktur be böyle değerli insanlar. Nankör deliler. 
Profesör Doktora yapmış yabancı dil bilen Hemşire kökenli hemşirelik fakültesi hocaları deperli tabii. İşte o hemşire kökenli proesör domtoraların hepdinin hocası 1983-1987 Tıp Doktoru diploma oma sahibi Tabipler dir. 
Sıçmışım kafanıza o yıllardaki Tıp Doktorlarının hakkını hemşire kökenlilrre çiğnetenlere. 1983-1987 tıp doktorları Hemşire Üniversşte, yüksek okullarda, hepsi Profesör ünvanda dır. 
Yoktuki hemşire lisans düzey o yıllarda, hepsi lise sonrası ÖSYM sınavı yüksek puanla üniversite kazanıp Tıp Doktoru diploma alan tabiplerin, hocaların hocası çalışması ile bok olmuştur. 














.











































 
 


Pages