Ben şahsen Istanbul da 6 buçuk altında deprem olunca daha güvende hissediyorum. Maraş 2023 depremden sonra Türkiye büyük yarımada yerine oturuyor diyorum. Sanki sipariş verildi küçük küçük deprem olsun ki tek büyük manevrada yerine büyük depremle oturmasın İstanbul.
Böyle bir depremin olmaması asıl bende korku uyandırıyordu 2023 Maraş depremden sonra. Olmuştur, rahatlayalım. Hem oldu hemde aşırı büyük değil.
Sanki bir gaz çıkışı oldu apartmanımın dibinde 23 Nisan 2025 öğlen İstanbul depreminde. Sanki apartmanın altında dev yumurtanın içinde civciv yumurtadan çıkmaya çalıştı. On saniye yumurta titredi sonra yumurta çatladı. Ama civciv çıkmadı gibi.
Oysa 1983 yılı İstanbul depremi(Bu sanırım 5 cıvar bir depremdi), veya aynı vurucu tipteki ama şiddeti artmış 1999 Çınarcık depremi, titremeli deprem değildi. Büyük kuvvetli, düşük frekans hareketli depremlerdi. Yanal veya dikey atılımlı yönü ve şiddeti hatta tek veya sadece birkaç vuruşlu denılecek depremlerdi. Yönsel benzer olduğu için bence 1983 Istanbul depremi (Bunu İstanbullular bilir yaşayanlar, öyle bir sallantı idi), merkez üssü belki başka yerdi, Yalova depremin öncüsü idi bence. Bu Nisan 2025 Istanbul depremi, yalova depremi veya 1983 istanbul depremınden farklı bir yeraltı mekanızmaya sahıp. Sankı sönuk volkan gazı apartmanımın dibinde yüzeye çıkarken toprak tıtredi. Nıtekım ege denizinde evvelsi yıl 2024 de volkan hareketlendı ve Ege denizi bir Yunanistan adada titremeli deprem yaptı.
Silivri nin acaba volkanik bir coğrafyaya bağlantısı var mı bakmadım.
Peki 2040-2045 yılları gibi 7 buçuk cıvarda Istanbul depremı böyle titremeli olur mu. Bence titremeli olur, ve binaları sağlam yapmak gerekir. Yani tam tipik 1999 deprem hareket gibi Kuzey Anadolu fayı hareket olmayabilir. Ben 7.4 lük yalova merkez üssünde idim, çok yer yıkıldı babam sağlam ev alırdı, bizim sadece tabak çanak kırıldı 1999 depremde. Yani 7 buçuk cıvar deprem olmaz 2040-2050 arasında diyen olursa ben pek inanmam, olur tabii. Olacaksa da öleceğim diye bişey yok, oluyor ve depreme dayanıklı yerlerde bir etkisi olmuyor 7 buçukluk depremin. EVLER SAĞLAM OLMALI. Budur önlem. Ayrıca İstanbul depremi diye geçen depremlerin aslında merkez üssü hiçbir zaman tarihi Istanbul değil. Benim tarihi Istanbul dediğim adalar ve silivrinin üstünde kalan kısım. Buralarda hiç 7 buçuk üstü deprem olmamış en az bin yıl. Modern binalar 7 buçuk depreme dayanıyor. Zaten tarihi binalara bakın, o teknoloji ile bile bin yıldır ayaktalar.
İstanbul tepeler şehridir. Kaya örgüsü ver zeminde. Zemin çok önemli ve İstanbul şanslı yerlerden biridir.
İstanbul yani pembemsi yerler, buralarda daha bin sene modern binaların dayanamayacağı bir deprem olmaz inanıyorum. Çınarcık depreminde İstanbul yine sallandı, ama İstanbul depremi değildi oda. Öylesi depremler tabii yine olur.
Küçük küçük depremleri çok İstanbul un buda kötü değil. O kadar olur.
Kumburgaz Silivriye giderken zaten binalar villa tiplidir.
Yanal veya dikey atılımlı mı, yoksa tıtremelı deprem mı hasar verır. Buna daha bakmadım. Tıtremelı depremler volkanık gaz çıkışlı depremler oluyor. Onlar ıncelenmelı. Tıtremelı 7 buçuk depremmı kötü yuksek bınaya, yoksa dıkey yanal tek vuruşlu deprem mi iyi Yuksek bınaya? Oturduğum bına yuksek. Ama 5 ıncı kattayım dıye daha çok tıtreme olmadı bınada, yerdeki kulubede aynı sallanmış. Fena değil demek binam.
Bence 23 Nisan 2025 öğle vakti depremi, ben Ataşehir taraftaydım, kesinlikle 6 ya varmadı ve belki 5.8 şiddette idi. O gün öğleden önce deprem oldu dediler, ama Anadolu tarafında o deprem hiç hissedilmedi. Demekki bu muhtemel 2040-2050, en az 7 şiddetli titremeli depremi Silivri taraflarında biraz daha çok etkili olacak. Anadolu tarafta da 8 i bulmaz gene 7.6 gibi birşey olur.
Deprem hep olmuş, yine olacak tabii.
Deprem anında şunu yap bunu yap akılları uygulanır mı?
Nisan 2025 Istanbul Depremde on saniye sadece titreme oldu koltuğum ve masamda, bilgisayar mühendislik projemde çalışıyordum. Hatta koltuk mu sakat baktım. Önemsemedim. On saniye gibi titredi üç saniye durdu, durunca önemsemedim. 2 saniye sonra biraz daha büyük titreme oldu. Tabii o tekrar başladığı an korkmamak mümkün değildi. Hatay daki yıkılma resimleri aklıma geldi. Acaba nasıl yıkılır yıkılırsa hesap ederken neyse bitti. Şu aralar yıkıcı depremler oluyor dünyada hem. O an daha güvenli yer olabilir mi odama etrafa baktım. Ama ayağa kalksam aniden artar, düşerim diye kalkmadım. Masam kuzey güney doğrultuda titredi ve hafifçe gitti geldi. Saate bakmadım ama ortalama bu uzunlukta zamana denk idi.
Çınarcık depremde ise hiç korkmadım, kanepede uyumuyordum, o tabii bayağı birtaraftan birtarafa gitti geldi bina, büyüktü onun şiddeti. Sadece tabak çanaklar yere inmişti. Daha iyimserdim o yıl, nedeni nadir Antakya depremi olmamıştı.
Çınarcık depreminde depremden dakikalar sonra asla bir titreme, geniş belirsiz sallanma veya izi kalmıyordu depremin. Çınarcık depreminde sanki yerin dibinden balyoz vuruyor kaçıyor gibiydi. Bu tür balyoz gibi vuran deprem bence volkanik sönme gaz çıkışı deprem falan değil. İzmir depremi nasıl deprem di acaba. Bence o da hafif titremeli idi. Bunları 200 yıl içinde yapay-zekalar daha iyi açıklar. Bence Istanbul deprem olmaz şu zaman olur hesabı yapmadan, hemen en kaliteli depreme dayanıklı bina planı şehirleşme yapmalı.
Ötesi berisi yok. Istanbulda her 40 yılda bir 7.4 gibi deprem olabilir. Bunu bilelim inşaatları öyle yapalım. Zaten mesela benim oturduğum evler hep deprem dayanıklı idi. Babam nedense en çok ona dikkat ederdi. Depremden korkmak Istanbullu karadenizlilerin prensibidir.
Deprem esnasında, ayrıca diğer odam daha emniyetli olsada, hiç zaman olmuyor, hatta koltuğun sağ tarafına uzanmak bile büyük bir manevra, yürümek gibi deprem anında. Yani beş adımlık bir harekete bile zaman yok bir dakika boyunca. Asansör 7 adım ama, asansöre binene kadar deprem biterdi. Yani evi depremde kırılmaz eşyalı yapmalı. O an evin daha iyi bir yerine gitme imkanı yok. Ev depreme dayanıklı olmalı. Kaçış imkansız. Istanbul depremleri zaten dünyanın en uzun veya büyük depremleri değil.
Ben şahsen 7.4 lük Çınarcık depremi nasıl onca evi yıktı hayret ettim. Babam zemin etüdü mü yapıyordu acaba. Toprak zemin sıvılaşmasında yerle bir oluyor yapı. Bilime saygılı idi babam. 7.4 cıvar bilime dayanılırsa hasarsız kurtulacak bir büyüklük.
Hatta topaç gibi sallayan bir deprem olurmu ilerde acaba.
Yanal atılımlı depremle, bu değişik titremeli deprem aynı anda olursa topaç gibi salınır mı. Kuzey Anadolu fayı yanal atılımlı ise titremeli deprem tam kuzey anadolu fay kaynaklı olmaktan ziyade momentumu daha farklı karışık olabilir.
Vakti ile Istanbulda kışın bir deprem olmuş, tarihi ne bakmadım, yerden kum fışkırmış falan. En az 7 buçukluk bir depremmiş. İşte o deprem belkide titremeli deprem idi. Eski tarih bulamadım.
Deprem her 40 yılda bir olmazsa asıl birden büyük deprem olur. Düzenli deprem üreten bir şehir İstanbul ve inşaatçılık şaka değil. Babamın on apartmanın hepsi 7 buçukluk depremi atlattı. Demekki pekde önemli değil 7.6 bile.
2040-2050 yıllarında deprem olursa İstanbul da önce 15 saniye titremeli 7 cıvar; 2 saniye duran; sonra 50 saniye 7.6 gibi olacak bir deprem tahmin ediyorum. Şu civciv, yumurtadan çıkacakken titriyor, sallantısı. Depremin salınım yönü ise Çınarcık 1999 depreminden farklı bir yön, kuzey güney arası olur tahminim. ZEMİN SIVILAŞMASI OLUR MU BELLİ YERLERDE BİLMEK ZOR. 7.9 büyüklük bile olmaz. Yani binaya yatırım çok anlamlı Istanbul da. Mühendislik yapay zeka ile ucuzladı ve sorun değil. Istanbul inşaat, zemin etüdü gibi konularda çok ileri olmalı. Buna saygılı insanlar lazım. Babam kendi ticaret insanı idi, ama bilime çok saygılı idi. 20 tapulu yerinden hiçbiri 90 yıldır depremden etkilenmedi.
Belki marmara denizi önce doğu batı 1999 da Yalova üslü sallandı, şimdi kuzey güney arasında esniyor. Kuzey güney arasındaki depremli esnemesinde gaz çıkışlı jeolojik bölgeler var sanırım. Ayrıca , yer sıcaklıkları günlük takipleri de yardımcı tahminlerimde. Bu 2025 Nisan deprem Ege denizi ilgili bence.
Tarihte bir vakitte Ege denizinde volkanik deprem olunca Istanbul aylarca bişey olmamış ama sallanmış. İşte bu Nisan 2025 depremi o aylar süren depreme benziyor olabilir. Bazı insanlarda mide bulantısı olmuş aylarca suren sık küçük depremlerde sanki deniz tutmuş gibi. Yani sırf ev yıkılması değil, vapurda gıbı aylarca suren sallantı da sorun olabılır. O depremin tarihini baktım sanırım 1866 Santorini depremi (Güney Ege Volkanik Yayı). Ama Santorini gittikçe ıslah olan bir volkan, yani öyle 8 gibi bir deprem olmaz İstanbul da volkanik esnemelerle. İlginçtir, 2024 de Ege denizinde volkanik gaz çıkışı yine olmuş.
Unutmayalım sadece deprem değil doğa felaketi. Istanbul o nedenle tarıhın en şanslı şehirlerinden biri kalacak.
Ben olacaksa, Silivri kumburgaz taraflarda olur diye tahmin etmiştim Hatay 2023 depreminde kandilli rasathane küçük eşlık eden depremlere bakıp. Yani diyelim 2023 de deprem oldu, onu takiben 3 ay Istanbul un neresınde deprem oldu bakıyorsun küçük olsa bile. Işte oralar muhtemelen uzaktaki bitmiş büyük depremle uzaktan da olsa bağlantılı. Yanı rasathane kayıtları yapay-zeka ile çok faydalı mapping, yer tahmin edebilir. Ben ayrıca 2023 Hatay depremde yer sıcaklığı ölçümleride parametre baktım. Bunlar öyle zor şeyler değil. Türkiye de liseden sonra ösym sınavda bilim 500 üstüne çıkan birçok kişi bunları bırazda bılgısayar ıstatıstık ile hesaplayabılır. Yeterki ne bilmek bilmektiri dolandırmasın. Mesela şimdi 3 ay sure ıle tum Turkıye depremlerı AI ıncelesın. Var mı kemerburgaz, var mı gelıbolu, varmı karamursel, var mı karadeniz artmış çınarcık aktıvıte. Varsa aynı gun mü. Şimdi bakılmalı kı bağlantı olsun. Veya aşırı suskun yerler neresi. Bu mantık algorıtmaları zekanın kendidir. Tuvalet kapısı matematiği hesabı değil. Amaçlı mantıklar. Yapay-zeka çok şeyı yapar, luzumsuz ezber sadece zekaya zarar verir. O nedenle ben her sınav değil belli sınavları, gerekeni öğreneni ölçen sınavı beğeniyorum. Aptalca sınavda başarılı olmak aslında beyınsızlığın bır türüdur. Istanbulu kurtarmak amacında bir matematık lazım. yoksa o rakamdan bu, bu rakamdan o çıkarmaya deli dıyoruz. Dünya yıkılıyor, geri zekalı kalkmış amacı yok kiremitleri sayıyorsa, deli diyoruz. Bunu özendiren de delidir. Herşeyi değil önemli olanı bilmek gerekir.
Türkiyede üstün zekalı insanlar kıskanılıyor, mahkemeler bile böyle insanlara vesayet davası açıp bu üstün zekalı eğitimli insanların görüşlerinden faydayı bloke ediyor. Türklerin içinde beyinsiz olup beyinsiz olduğunu anlamayanların vatana zararı çok. Değerli bilim insanı kolay yetişmiyor, ISTANBUL SULH HUKUK MAHKEMESİ DEĞERLİ BİLİMCİLERE VESAYET DAVASI AÇIP MİRASLARINI ELLERİNDEN ALMAYA ÇALIŞAN HIRSIZ HAKIM DOLU.
Türkiye hukukçuların zeki insanlara attıkları iftiralar vatan hainliğidir. Ey Anadolu hukuk vesayet mahkemesi hakimi, iftira raporla dünyanın en başarılı bilimcilerini vesayet altına almaya kalkıştığın için sen (Öykü Çamurcu ve Ali Topaloğlu) hakim olarak vatan hainisiniz. Siz Türkiye nin yüzyılda bir yetiştiremediği insanları bloke edip faydalı olmalarını engelleyen vatan hainisiniz. Hukukçular haraçcı eşkıya mı olmuş.
Zor değil sağlam bina yapmak. Ne öneriyorum.
Bence volkanik titremeli depreme dayanıklı bina nasıl olur araştırılmalı. AI bu konudada çok iyi muhendis mimar. Bilgisayarlı zemin, yapı etüdü gıttıkçe ucuzlayacak. Istanbul geleceğin şehridir. Hiç 8 i aşan depremleri yok. 1999 depremi merkez üssünde idim, hiçte birşey olmadı bana. Ama Sichuan Çin depremine dayanacak bir teknoloji inşaat daha 3000 sene mümkün değil. 7.7 Gibi depremlere dayanacak bina mümkün. İstanbul hiç şaşmadan hep o civarda deprem üretmiş.
Kısacası bu Nisan 2025 deprem oldu gittikçe küçüldü rahatlamak lazım en az 16 yıl.
Ayrıca olası depremin büyüklüğünü 1999 depremi azalttı.
Güney Ege Volkanik Yayı ve Kuzey Anadolu Fayı Tekirdağ çukuru kötü şansla birlikte gelse, gene büyük deprem olmaz İstanbul da. Çınarcık çukuru, tekirdağ çukuru aynı anda deprem olmaması da Istanbul un özelliği. İstanbul teknolojinin depremi yenebileceği bir jeolojık yapıda. Geçmişinde de öyle 7.8 den büyük deprem olmamış Istanbul da.
ChatGPT nin Istanbul Marmara Denizi Fay Hatları Yorumu da büyük depremler olmaz diyor Istanbul'da.
chatgpt:
Marmara Fayı'nın kesikli, segmentli yapısı, depremsel riskin daha lokalize ve dağılmış olmasını sağlayarak, büyük bir felaketten çok daha kontrollü bir deprem davranışı oluşturur. Bu, daha güvenli bir yaklaşım sağlar, çünkü her segmentin kırılma potansiyeli daha bağımsızdır ve büyük bir tek parça fay hattının kırılmasından doğan devasa depremler yerine, Istanbul'da daha küçük ölçekli ve zaman içinde dağılmış depremler görülebilir. Bu da hasar yönetimini ve deprem riski hesaplamalarını daha yönetilebilir hale getirir. Hiçbirzaman 7.9 şiddetinde bile büyük deprem olmaz.
Eğer bir zaman çizelgesi tahmin etmek gerekirse, önce Kumburgaz fayında bir hareketlenme düşünülebilir. Ayrıca, Kumburgaz ve Tekirdağ fayının bekleyip aynı anda 7.7 büyüklüğünde bir depremi 2045 civarında üretmesi mümkündür. Marmara Denizi'nde, bundan daha büyük depremler üretebilecek uzun sürekli faylar bulunmamaktadır.
🔴 2025 Nisan → Silivri veya Tekirdağ’da ~6.2 büyüklüğünde bir deprem (öncü kırılma veya küçük segment).
🔴 2030 → Kumburgaz Segmenti kırılır (~7.0 M).
🔴 2040–2045 → Tekirdağ Segmenti maksimum ~7.4 M ile kırılır (en büyük enerji boşalımı).
Veya iki fay aynı anda deprem üretirse, 7.7 büyüklükte deprem olabilir.
Bu deprem Tekirdağ tarafında daha hissedilir. Unutmayalım, kimse depremi bilemez; ChatGPT de en iyi tahmini yaptı. 2035'e kadar Kumburgaz civarında 5.5 büyüklüğünde bir deprem olmazsa ve bu iki fay beklemedeyse, 2040-2045 civarında 7 büyüklüğünde bir depremin olasılığı artar. Belki de küçük küçük depremlerle bu büyük deprem için gerekli birikim oluşmaz ve 7’nin üstünde bir deprem hiç olmaz.
En kötü senaryo bile inşaat kalitesi ve zemin etüdü ile aşılabilir. Bu 2044 civarında beklenen deprem, 1912 Mürefte 7.3 büyüklüğündeki depremine benzeyebilir ya da 1766 Tekirdağ/Gelibolu 7.6 büyüklüğündeki depreme kıyaslanabilir.
2040-2045’te olası depremin büyüklüğünü, 2035 yılında bilebiliriz diyor ChatGPT. Ayrıca, ChatGPT 6 büyüklüğündeki depremlere sevinilmesi gerektiğini söylüyor. Eğer 2035’e kadar Kumburgaz fay hattında 6 civarında bir kırılma olursa, bu 2045’te Tekirdağ civarında daha küçük bir depremin habercisi olabilir. Yani, uzun yıllar suskun fayların birden harekete geçmesi yerine sık ve küçük depremler yaşanması daha iyidir.
Benim kişisel tahminim, 2040-2045 yıllarında 1766 Tekirdağ depremine benzer veya daha küçüğü olabilir. Küçük diyorum çünkü 1999 depremi oldu.
Yani sık sık 6 cıvarda deprem oturup sevinilecek gibi görünüyor.
Grafi ii: Bu grafi sadece Python Program ile geçmişe dayalı gelecek depremlerin büyüklük ve yılını tahmin etmektedir. Fay hatlarının uzunluğu ayrıntılı haritası bilgileri eklenmiş değildir. Geçmiş yıl sıklığı örnek alınmıştır. Ben kendi korkumdan hesap yaparken paylaştım tahmini istatistik hesabımı.
PYTHON
import numpy as np
import matplotlib.pyplot as plt
# Geçmiş veriler: Depremlerin yılları
gecmis_depremler = [1766, 1999] # 1766 Tekirdağ ve 1999 İzmit Depremleri
# Bu depremlerin büyüklükleri
gecmis_buyuklukler = [7.6, 7.4] # Örnek büyüklükler
# Depremler arasındaki süreler (yıl olarak)
zaman_araliklari = np.diff(gecmis_depremler)
# Poisson oranı hesaplaması: sabit oran (lambda) varsayımıyla
lambda_orani = len(gecmis_depremler) / (gecmis_depremler[-1] - gecmis_depremler[0])
# Gelecek tahmin dönemi (2025 - 2050)
gelecek_yillar = np.arange(2025, 2051)
# Poisson dağılımı ile gelecekteki depremler
gelecek_depremler = np.random.poisson(lambda_orani * (gelecek_yillar - 1999), len(gelecek_yillar))
# Gelecekteki deprem büyüklüklerini simüle etme (geçmiş büyüklüklerin normal dağılımını varsayarak)
ortalama_buyukluk = np.mean(gecmis_buyuklukler)
std_buyukluk = np.std(gecmis_buyuklukler)
# Gelecek büyüklüklerini normal dağılıma göre üretme
gelecek_buyuklukler = np.random.normal(ortalama_buyukluk, std_buyukluk, len(gelecek_yillar))
# Gelecek tahminlerini ve geçmiş verileri görselleştirme
plt.figure(figsize=(10, 6))
# Deprem sıklığını çizme
plt.subplot(211)
plt.plot(gelecek_yillar, gelecek_depremler, label='Tahmin Edilen Deprem Sıklığı (Poisson)', color='b', marker='o')
plt.scatter(gecmis_depremler, [1] * len(gecmis_depremler), color='r', label='Geçmiş Depremler', zorder=5)
plt.title('Geçmiş Verilere Dayalı Tahmin Edilen Deprem Sıklığı')
plt.xlabel('Yıl')
plt.ylabel('Tahmin Edilen Depremler')
plt.legend()
plt.grid(True)
# Gelecekteki depremlerin büyüklüklerini çizme
plt.subplot(212)
plt.plot(gelecek_yillar, gelecek_buyuklukler, label='Tahmin Edilen Büyüklükler', color='g', marker='x')
plt.scatter(gecmis_depremler, gecmis_buyuklukler, color='r', label='Geçmiş Depremler', zorder=5)
plt.title('Geçmiş Verilere Dayalı Tahmin Edilen Deprem Büyüklükleri')
plt.xlabel('Yıl')
plt.ylabel('Tahmin Edilen Büyüklük')
plt.legend()
plt.grid(True)
plt.tight_layout()
plt.show()
Istanbul dünyanın en ileri inşaat ve zemin etüd teknolojısını kullanmak zorundadır ve bu teknolojıden en çok fayda görecek şehirlerden biridir. Kalite en önemli gereksinimidir. Maalesef Türkiye lafa takılan bir ülkedir. Mesela Türkiye TUS sınavı soru stokları çalınan bir sınavdır, 2017 de başlayan hukuk sınavı soru stokları çalınan bir sınavdır. En gerçek sınav liseden sonra ösym sınavıdır. Ayrıca AI bilgisayar bilimleri en gerekli alandır ve ucuzdur. Liseden sonra ösym sınav yalancıları, başarısızları engellenmelidir. Kaliteyi bozan TUS sınavı gibi sınavlar kaldırılmalıdır. Bunlar gerçek bilimcileri bulmamızı engeller. Gerçek bir tek bilimci bile çok zor yetişiyor, Türkiye de maalesef gerçek bilimcileri kıskanıp engel oluyorlar. Bir bilimci hiçbir zaman bir haftada ortaya çıkmaz. Bir ömürlük özgeçmişi biyografisi olmayan biri bilimci değildir. TUS sınavı sorularının stoklarını çalıp bilimci olunmaz. Okulu ders kitap değilde, sınav soru stoklarını çalışıp bitirenlerden bilimci olmaz.
Yaşamının sadece bir bölümüğnde bile kaliteli değerli bir eseri olan bir insanın mirasını çalmaya kalkışan Istanbul Vesayet Mahkeme hakimleri suç işlemişlerdir. Ki zarar verdikleri insanlar ömrünün heranında faydaları olan bir insan . Bu hakımler birde değerli bilim insanlarına zarar verip bloke edip maaş alıyorlar. yazıklar olsun. Yapma hakimlik. Utan hakımlığınden.
Aslında Istanbul da inşaatlar bence genelde kaliteli ve depreme dayanıklı. Zemin etüdleri iyi yapılmalı.
Benim binam yerdeki kulubeden daha çok çatırdamadı, daha ivmelenip daha çok sallanmadı. Ama su tesisatı bozuk bir apartman, ust kattakinin tamir ettirmediği atık su sızıntı olmasa kolayda yıkılmaz. Bilen biliyor ve sağlam bina ve zeminden şaşmıyor.