Sunday, September 22, 2024

Sanatçıların sahnede aniden ölmesi, para kazanmak zor

Eylül 2024 de sahnede vefat etmiş bir erkek şarkıcı sanatçı. Ölesiye bir çalışma temposuna imza basıyor gönüllü oluyorlar Türkiye deki bu ekonomik sıkıntıda.
Dinlediğim bir müzik türü değil, ancak işin okulunu okuyanlar içinde sesi o yaşta ortalamanın üstünde biri. 
Neden bu ses sanatçısı bu kadar çok çalışmak zorunda kalmış o yaşında bile. Demek ki Türkiye çok fakir bir ülke. Yaşlanınca daha az çalışıp daha çok kazanma gerekirken, bu sanatçı aksini yapmış. 
Studyo kayıtları ile kazanç ona uygundu, ama aşırı sahne almış para için. Zaten gençliğinde yine sahnede performans ile kazanmış para. 
Ayrıca gençliğinde, eğitimi ve sesi var olsada, aslında parlak erkek güzeli gibi sahneden para kazanmış. Bedeni ile populer olmuş. 
Zeki Müren in sırf güzel sesi değil, giyimi, bacakları, dış görünüşü ile uzun yıllar para kazandığı ortadadır. Kel bir Zeki Müren onca yıl sesi güzel olsada zirvede kalamazdı. 
Canlı sahne performansı bence studyodan kayıttan para kazanmaktan çok yorucu, bir pürüz geri dönmüyor. 
O fidan manken gibi genç değil, 52 yaşında ortalama bir Türk erkeği ile şarkı söylemiş sahnede. Bir Tabip onun fiziğinde yıllarca kilosu fiziği normal çalışır, ancak o manken erkek görünümü ile şarkıcı mesleğinde tutunmuş
Bence aşıro bir kilosu yokmuş, ama gençlik kliplerindeki o bedeni kalmamış. Belkide, o kendinin eskiden fit vucudu, bedeni ile değil eğitimi sesi ile populer olduğu fikir yanılgısına düştü, aynadaki değişimini değil, sesi ve sanatının sabitliğine güvendi.
Dünyada da sadece ses yetmiyor. 
Bilmiyoruz, kalp ilacı veya ağrı kesici ile mi işini yapmak istedi. Belkide kalpten ölebilir riskini göze aldı, şansı kötü idi vefat etti. 
Türkiye de ekonomi bu kadar berbat olmasaydı, bence gençliğinde yakışıklılığı ile kazandığı para ile evinde oturur daha uzun rahat yaşardı. 
Yani sakince evinde oturmaya hakkı varken, yazık o geliri yokmuş, kalp hastalık belirtileri varmış, neyi var diye baktırmamış, belki para kazanmak ona gerekiyordu, canlı performans yapmış.
Çok seveni varmış, muhakkak tecrübeli bir sanatçı imiş. Bence 52 yaş erken ölüm. Nurlar içinde kalsın. 

Pages