Pages

Thursday, August 4, 2022

Kpss de de 1987 deki durum yaşanmış

Ben yıllardır diyorum, KPSS 2022 de değil yirmi yıldır, yani başlangıcından beri soruları çalıntı bir sınavdır diye.
Liseden sonraki ÖSYM nin özellikle fen ve matematik ilgili kısımları sadece problemde 4 rakamı 8 yapınca, problem çok değiştiğinden, çok sorun olmuyor belki çalıntı olsada, soru çalmak liseden sonraki ösym de fen, Matematik, genel yetenek gibi konularda çok etkili olamıyor neyseki.
Ağustos 2022 de, 
KPSS nin çalındığını, neyseki savcılık da kabullenmiş. Hayrettir, ben yıllardır Türkiye de 1987 TUS un çalıntı sorulu olduğunu, kpss gibi sınavların ise, SADECE BİR KEZ BİLE ÇALINMADAN YAPILMADIĞINI, yani 95 gibi kpss alan birinin kesinlikle çalıntı sorulu kazandığını yıllarca dedim. Bu yıl, 2022 de ne olduysa, savcılık bile yakalamış durumu. Bence kpss politik arkası olanlara cevapların dağıtıldığı bir sınavdı taa başından beri. Bu yıl mı herkesin kafasına dank etti.
KPSS nin politik arkası, umarım ÖSYM yide bozup, içine sıçmaz. Türkiye de yazıktır bir ösym kalmıştı, onun içine de sıçmayın bari. 
Bu yılkı sınav iptal olacaksa, 1987.. TUS sınavı, eski KPSS lerde iptal olmalı bence. Savcılık sadece bu yıl nedense popoyu kaldırıp uğraşmış. 
Politikacılar ve askerler herzaman sınavlarda kazanın aptal akıllı, kendi taraf olmasını isterler. Yani bu durum yeni değil. ÖSYM nin başına, 1987 TUS sınavının başına akıllıyı bilgiliyi değil öylesine sınav yapanı koyarsan bu olur. 
KPSS 2022 iptal olmuş, yaklaşık 120 sorudan 20 sini çalmışlar, yani iki eşit bilgili kişiden biri hakkıyla 20 alırken, öbürü 40 ı soru çalarak almış. 
Uluslararası altına sıçarsın sonra. 
Yedi season kurs ise suçsuz bence, kursların görevi, soygunculuk değil, önemli konuları bilip kursta öğretmektir. Yani konuları tahmin etmeyen kursları kapatmak lazım asıl. 
Kpss soru havuzu demekki çok yetersiz, 10 bin tane soru bankası, havuzu olsa, kurs on bin sorudan belki sadece bir taneyi tıpatıp tuttururdu. 
Varmı okadar soruyu tutacak bilgisayar donanımı kpss için. 
KPSS ösym nin yaptığı yıllardır en saygın olmayan sınavlardan biridir, bu yıl ilk defa çalıntı olduğu yakalandı o kadar. 
Kpss kazandığından Türkiye de hiç kimseye bilgili dediğim yoktu, gene demem. 
Bence sınavda gerçekten ter döküp sınavı iptal edilenler tazminat davası açsın devlete. O yirmi sorudan hakkıyla doğru yapan ayrıca aferin alır, çalmadan yapmak başka. 
Ben 1987 de TUS sınavında aynı problem i söyledim devlet kulak asmadı. 
KPSS de çalınınca en kolay işe yarayan bölüm ise Tarih bilgisi gibi konular. Çünki bunların cevabını çalıp ezberleyen sınavda şak diye çaldığını seçiyor. Çok özel tarihi isimler, savaş adları, mütareke adları gibi. Ama, Fizik kimya matematik soruları çalan sınavda şak diye bulamasın diye Aktan Günalp ÖSYM zamanında düzen vardı. Şu an bile, en çalınınca işe yaramayam Genel Yetenek, kelime, şekil, genel dil matematik gibi konulardır, soruyu çalanlar, hakkıyla çözenlere karşı gene yenilmişlerdir. 
Tarih, Sosyal bilgisi çalanlar, hakkıyla öalışanın hakkını en az on senedir KPSS de çalmıştır. 
KPSS geçmişte de, şimdide sadece politik arkası olanların kazandığı bir sınavdır, sayın değildir, saygın olmayacaktır. 
TUS sınavı da iyi Doktor kötü doktor seçecek bir sınav değildir, en az 20 sorusu onunda çalınıyor, neyseki onlar zaten Doktor. TUS kazansın, kaybetsin zaten doktor. Örneğin TUS dan hakkıyla 30 alan, yirmi soru çalıp 50 alana karşı kaybefiyor bence. TUS ve KPSS takmıyorum. 
Ama TUS a hiç girmeyen, bu çalıntı sınavkarı protesto eden bir doktor zaten doktor. TUS, TUS, KPSS diye tutturan biri, Liseden sonraki ÖSYM de kuyruk acısı olup, çalıntı TUS, KPSS ie düşmanlık yürütendir. 
Ayrıca Asker bile, evet soruları verdiysem verdim, ben verdim, düşmandan korudum, gibilerden bu ülkede abuk sabuk sınav politika koyabilir. 
Ben liseden sonraki ÖSYM sınava en çok güveniyorum, ama uluslararası başarısı olamayan birini kpss, TUS ile başarılı bulmadım, bulmam. 
İlk kpss 2002 de yapılmışmış. Bence ta o zaman temelini sağlam koymadılar, kpss den önceki sınavlar ise kpss den bile kötüydü muhakkak. 
Bir ülkeyi ele içten ve dıştan ele geçirmenin yoludur kötü sınav düzeni. 
Liseden sonraki ÖSYM şu an bile ayakta ise, temelini Altan Günalp dönemde uluslararası sınav sistemi çalışıp iyi atmışlar, ayrıca matematik sınavında soru çalmaya karşı düzen Avrupa ve Amerika da iyi yapılanmıştı zaten Türkiye ye getirmeden. 
Liseden sonraki ÖSYM yi, eski ÖSYM komitesi, Altan Günalp Avrupa Amerika sınav sistemlerinden uyguladı, temeli sağlam bir sistem, gerek TUS, gerek KPSS ise, ÖSYM ile başlayan saygın sınavlar başından beri değildi. Ya Türkiye de okumak isteyen yabancı öğrenciler yada Türkiye politik arkası olanlar tarafından  hep çalındı, çalınacak. 
Hatta, mesela Türkmenistan, Bulgaristan, Yugoslavya Suriye kökenli azınlıklar TUS ve KPSS soruları çakmakta anlaşamayınca, birbirlerini şikayet etmişde, kpss soru hırsızlık öyle ortaya çıkmıştır. 
Sonra bu genç çocuklardan eşek gibi soru çalanlarla yarışanları ilerde anarşist oluyorda niye deniyor. Ulan bu çocuk eşek gibi çalışmış hakkıyla 30 almış, öbürü ise 20 cevap öakdığı sorulardan, ki geçen yıllarda, 40 birden çalınmıştır, ayrıca hepsinede a demiş bilmeyince, 40 alıp öbür asıl bilgiliyi geçmiş. Ulan bu kasten cinayet kadar ağırdır. Eşek gibi çalışmak enayilik mi. 
Liseden sonraki ÖSYM sınav sorularının ben aha burdan elli tane farklı rakamlısını bir ayda, versiyon şeklinde yaparım, sayılar önemli çğnki, problemin sözler aynı, sayı farklı olunca, soru çalınsa gene çok işe yaramaz. Ama mesela bir tarih sorusunda, şu komutanı değişsen, sorudaki yer, ülke gibi şeyler değişince, bilgisayarda çok geniş yer tutar. Sorular havuzda, veya bilgisayar soru bankada versiyon versiyon çok yer tutar. Bunu yapan ülkeler var, ama bu çok para, bütçe ister. 
TUS sınavı mesela, boktan bir sınavdır, gerçek Doktoru soruları çalınıyor, ama çalınmadan da seçemiyor. 
ÖSYM sınavlarının temelleri aynı değildir. Liseden sonra olan ösym Türkiye nin en işleyen ösym sınavıdır, temelini Altan Günalp dönem yurtdışından alıp atmıştır. 
Yedi season kursu suçlamışlar, yahu adam çook önce soruları öğretmiş, daha sınav soru kitapçığı basılmadan, kitapcığı çalmamış ki. O kştapcıklar basıldığında çalan en suçlu. Zaten o kurs ösym ye o kadar etkisi olsa, kursa öğretmen tutmaz mafya olurdu. 

TUS ve KPSS saygın sınavlar değildir, götüme takmam. 

...... 
Belkide yıllar sonra, mesela 2050 de milli eğitim bakanlığı kendi 120 sorunun 20 sini liselere yollayarak, ve 120 sorunun 20 sini eşit olarak, tüm lise öğrencilerine, lise eğitimi sırasında dağıtacaktır. Mesela birkaç yıl boyunca, öğretmenlerin sorduğu 20 soru muhakkak kpss de çıkacaktır kanuna koyulabilir. Ama bunu tüm lise öğrencisi olanlara dağıtınca, yine herkes eşit 20 soruyu evvelden haklamış olacaktır. Yani bence soru peşinde değil, konu, müfredat, curriculum peşinde eğitim asıl doğru olandır. 
KPSS sınavda cevapları çalma ise, herkese 20 cevap eşit verilmemiş, o nedenle kanunsuz.
Bence dershane gidip basılmış kitapçık soruları kursta dağıtmamışki suçlu olsun, kpss soruları hazırlayanlar asıl bence aaaa bu yıl kursun populer havuz sorusu bu, kullanayım demiş.
KPSS sınav kitabı çalınmamış. 
Kurs para yedip, bu doğruları aman bu yıl sınavda sorun mu demiş soru hazırlayana. Dememiş.
Yinede bir oh çektim, kpss sorularınınYUS sorularının çalındığını yirmi yıldır demiştim, en azından çalınıyor dediler.

Ey sınav soruları nı çalmakla suçlanan öğrenciler, çocuklar siz suçlu değilsiniz, düzen suçlu. Benim bir arkadaşım TUS sorularının çoğunu tesadüfen, çaldı (denmez, o sorular tüm dershane, heryerde var sanıyordu, yani elindekilerin çalıntı olduğunu bilmiyordu) , çaldı ve onun o şaibeli de olsa o 1987 TUS puanı sayesinde, soruları çalmayan çok arkadaşı torpil arayınca onun TUS u kullandı. Yani bu bir savaş, çalmasan da kayıp edecektin veya herkes o soruları aldı sanmıştın. Ayrıca şehir şehir soru hırsızlık değişiyor. Soruları ilk başlarda çalan küçük şehir den olanlardı. 
Burada öğrenci asıl suçlu değil bence. Asıl suçlu soruları koruyamayan, versiyon hazırlamayan.
Tabii, bu üzülecek bir durum. Böyle olmamalı idi. 
1976,1977,1978,1980,1981.. 1987, gibi yıllarda, en az 5 bin kişi tanıyorum. Tıp Fakültesi kazanan, Mühendislik, Hukuk, Ekonomi, İşletme gibi, az veya çok puan, liseden sonraki ösym puanları kendinindi, çalma çırpma soru cevap değildi. O dönemde o nedenle en yüksek puan Tıp, en az 500, hele 600 puan üstü kazanan allah gibi gezinirdi.
Bravo ki öyle  sınavlar olur Türkiye de.