Pages

Tuesday, April 12, 2022

Kahun uygulama


 OLGU SORUSU: 
http://humantranslator.blogspot.com/2022/04/kahun-application-answers-exam-case.html 

SORU-1):

81 yaşında erkek hasta yeni başlayan konfüzyonun değerlendirilmesi için acil servise ambulansla geliyor. Aşağıdakilerden hangisi uygun cevaptır?
CEVAP: Yukarıdaki sorunun doğru cevabı. Bakteriyel ve kandidiyazis sepsis, geniş spektrumlu antibiyotikler dahil tedavi.
Dobutamin ile kalp yetmezliği hipotansiyon tedavisi. Oksijen takviyesi ile hipoksi tedavisi.
KAHUN bir doktorun hasta ilgili karar vermesinde yardım alabileceği robot türü bir uygulama. Google gibi İnternet Arama motorlarından çok daha spesifik, her hastaya özel arama donanım panelleri eklenmiş. KAHUN benzeri diğer bir uygulama isabelhealthcare uygulama. 
İkisini kıyaslarsak, isabelhealthcare TEDAVİ ilgili yardım da yapabiliyor, KAHUN ise Teşhis yapmada çok yardımcı. 
Teşhis işleminde, KAHUN bence çok daha başarılı. Çünki, KAHUN panelleri, sadece hastada problem olan şikayetleri, belirtileri, bulguları, lab sonuçları, ekg sonuçları, x-ray grafi vb sonuçlarını girme panelleri değil, aynı zamanda, hastada NORMAL BULUNAN DEĞER, MUAYENE BULGULARI nıda, algoritmasına ekleyecek donanıma sahip. İyi bir doktorun başarısı zaten, hastada normal değer, bulguları teşhise yönelik kullanabilmesidir. 
Bir hastanın, hastalığı kesin teşhis edilmiş ise, doğru TEDAVİ veren robotik algoritmalar çok uzun zamandır mevcut ve başarılı. KAHUN için TEDAVİ BÖLÜMÜ geliştirmek bence hiç zor değil. Asıl KAHUN Uygulamadaki Teşhis, Assessment ve PLAN kısımları zor. 
Eğer Teşhis hastalık adı biliniyorsa, 5minconsult gibi bir uygulamada, iki dakikada, tedavi flowchart ve tedavi bulunur. Tedavi reçete teknolojileri çoktandır gelişti, ve şanski çok başarılı. Tabii, çok uzun araştırmalar sonucu, o yarım sayfaya sığan tedavi protokoller geliştiriliyor. Deneysel çok uzun çalışmalar la o protokoller yaratılıyor. 
Bu tür uygulamalar sadece hastalık adı girince, ona match olan hazır TEDAVİ protokolü reçetesi veriyor. 
KAHUN uygulaması sadece DEĞERLENDİRME/ TEŞHİS veriyor dedik, teşhis listelendikten sonra tedavi uygun başka Kaynaklardan yapılır. Hasta vakanın DEĞERLENDİRİLMESİ, TEŞHİSİ TEDAVİ aşamasının temelidir. KAHUN uygulamanın yetenekleriyle karşılaştırılabilir başka uygulamalar da vardır,   isabelhealthcare uygulama teşhis  kadar TEDAVİ stratejilerini de içerir.

USML gibi, BOARD SERTİFİKA gibi sınavlarda KAHUN uygulaması acaba başarılımı. KAHUN 85/100 gibi yüksek puan almış usml de.  Yukarıda ingilizce yazılı bir sınav sorusunu KAHUN a yine bu blogda yşne sorduk. KAHUN soruyu doğru cevapladı. Tabii, KAHUN un panellerini tek tek açıp, hastaya dair verikeri elle girdik. KAHUN henüz, hasta verilerini kendi panelkerine çekmeyi yapan bir uygulama değil. 
Tabii, 100 üstünden 85 alan bir insan doktor, 100 üstünden 85 alan robottan daha tercih edilir. Ancak bilgi o kadar genişki, ya uzmanlıkları çoğaltmak lazım, ya da KAHUN gibi uygulamalar lazım. Mesela 100 üstünden sadece 40 alan bir insandan ziyade, KAHUN a danışmayı tercih ederim. 
KAHUN un daha iyileştirilmesi bilgisayar teknolojisi ilgili. Arama motorlarında mesela, "Sarı, Kırmızı istiyorum, ama sarı lacivert istemiyorum" diye, yani, şu özelliklerde olanları algoritmadan çıkar, arama sonuçlarına sokma demek şimdi bile zor. Mesela, 'bluz istiyorum ama, uzun kollu istemiyorum, yakalı istemiyorum, ' diye arama yapmak zor. 

1. soruda sunulan vaka
HİKAYESİ: "Hipertansiyon öyküsü var, tip 2 şeker hastalığı, hiperlipidemi ve konjestif kalp yetmezliği.
KULLANDIĞI İLAÇLAR: 
 metformin, lisinopril ve pravastatin. 
SOSYAL DURUMU: Bir huzurevinde yaşıyor. ŞİMDİKİ ŞİKAYETİ: Konfüzyon
Akut hasta görünüyor ve tarih ve yer konusunda kafası karışık. 
HAYATİ BULGULAR: 
Kan basıncı 90/60 mmHg. 
Nabız 92/dakika, 
solunum hızı 22/dakika. 
Ateşi 35 derece C. 
Sa02 %92'dir. 
MUAYENE BULGULARI: 
Akciğer tabanlarında raller var. Kalbin oskültasyonu düzenli bir ritmi ortaya çıkardı (üfürüm, sürtünme veya dörtnala galop ritm yok).

Board Sınav sorudaki yukarıdaki bulgular KAHUN ekranlarına aşağıdaki gibi girildi.

Yukarıda alıntılanan vaka bir tıbbi muayene sorusudur. KAHUN'un yanıtı olası tanıyı vermeli ve kahun'un sonuçları kullanılarak uygun tedavi planı bulunacaktır. 
Bakalım KAHUN bu soruyu nasıl yapacak. İlk başta yukarıdaki durumdaki bilgiler KAHUN EKRANLARINDA aşağıdaki gibi yazılır. 
Ardından KAHUN Şok ve Sepsis olarak aşağıdaki DEĞERLENDİRME yaptı ve hasta ile ilgili daha fazla çalışma istedi. 

KAHUN EKRANLARI 
Sistemlerin gözden geçirilmesi: Hasta ayrıca oryantasyon bozukluğu (süre 1 gün) ve yorgunluktan muzdariptir. 
Mevcut hastalık: Erkek, 81 yaşında, 1 gündür kafa karışıklığı ile geliyor. Hasta kafa karışıklığını ani olarak tanımladı. Hastanın cilt problemleri var. 
Hastanın tıbbi öyküsü: 
Dislipidemi, HTN - Hipertansiyon, diabetes mellitus tip 2 ve kronik kalp yetmezliği. Alışkanlıkları: Hareketsiz yaşam tarzı. İlaçlar: Metformin, ACE inhibitörü ve atorvastatin. 
Hayati belirtiler: düşük vücut ısısı, düşük spo2, düşük sistolik kan basıncı, düşük diyastolik kan basıncı ve yüksek solunum hızı. 
 Solunum: krepitan raller(akciğer tabanınında). 
Deri: Deride kabuklanma ve döküntü (papüloveziküler döküntü, büllöz ve deri döküntüsü görülür). 
Diğer: hipoksemi (orta şiddette).

 Değerlendirme: Konfüzyon değerlendirmesi için başvuran hasta.
 Vital bulgularda düşük vücut ısısı, düşük spo2, düşük sistolik kan basıncı, düşük diyastolik kan basıncı ve yüksek solunum hızı saptandı. 
Fizik muayene, hipoksemi, ciltte kabuklanma, döküntü, ve solunumda krepitan raller dışında normaldir.
KAHUN Assessment 
Teşhis en çok şokla, konjestif kalp yetmezliği ile uyumludur. Göz önünde bulundurulması gereken diğer olası nedenler arasında sepsis bulunur. 

 
KAHUN uygulamanın yukarıdaki hasta şikayet ve bulgular için önerdiği hastalıklar aşağıda: 

 KAHUN uygulaması nın istediği tetkikler aşağıda. 

 KAHUN uygulaması nın istediği tetkikler



isabelhealthcare, KAHUN benzeri başka bir uygulamadır, isabelhealthcare uygulaması teşhis ekranı aşağıda 

www.merckmanuals.com/professional/critical-care-medicine/sepsis-and-septic-shock/sepsis-and-septic-shock

TEDAVİ ÖNERİSİ: 
KONGESTİF KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri.
 Bu ilaçlar kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürür, kan akışını iyileştirir ve kalp üzerindeki yükü azaltır. Örnekler arasında lisinopril (Zestril, Qbrelis, Prinivil) ve kaptopril bulunur. 
Anjiyotensin II reseptör blokerleri. Losartan (Cozaar), valsartan (Diovan) ve kandesartan (Atacand) içeren bu ilaçlar, ACE inhibitörleriyle aynı faydaların çoğuna sahiptir. ACE inhibitörlerine tahammül edemeyen kişiler için bir seçenek olabilirler. 
Beta blokerler. Bu ilaçlar kalp atış hızını yavaşlatır ve kan basıncını düşürür. Beta blokerler kalp yetmezliğinin belirti ve semptomlarını azaltabilir, kalp fonksiyonunu iyileştirebilir. Örnekler arasında karvedilol (Coreg), metoprolol (Lopressor, Toprol-XL, Kapspargo Sprinkle) ve bisoprolol bulunur. Aldosteron antagonistleri. Şiddetli sistolik kalp yetmezliği olan kişilerin daha uzun yaşamasına yardımcı olur.

Diüretikler. daha sık idrara çıkma. Furosemid (Lasix) gibi diüretikler de akciğerlerdeki sıvıyı azaltır. 

Pozitif inotroplar. Bu ilaçlar, hastanede yatan belirli tipte ciddi kalp yetmezliği olan kişilere IV yoluyla verilebilir. Pozitif inotroplar, kalbin kanı daha etkili bir şekilde pompalamasına ve kan basıncını korumasına yardımcı olabilir. Bu ilaçların uzun süreli kullanımı, bazı insanlarda artan ölüm riskine bağlanmıştır. Dobutamin, inotropik ilaca bir örnektir. 

Digoksin (Lanoxin). Digitalis olarak da adlandırılan bu ilaç, kalp kası kasılmalarının gücünü arttırır. Atriyal fibrilasyon gibi kalp ritmi sorunu olan birine verilmesi daha olası olabilir. Hidralazin ve izosorbid dinitrat (BiDil). Bu ilaç kombinasyonu kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olur.

guanilat siklaz (sGC) uyarıcısı
 Vericiguat (Verquvo). oral çözünür guanilat siklaz (sGC) uyarıcısı adı verilen bir ilaç türü.


REFERENCES: https://www.kahun.com/

https://5minuteconsult.com/

https://www.merckmanuals.com/

www.amboss.com/


mayoclinic.org 

www.isabelhealthcare.com/ 

TRANSLATED BY GOOGLE